Začenja se že osmi Slovenski forum inovacij

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo danes in v sredo v organizaciji javne agencije Spirit Slovenija ter ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo potekal osmi Slovenski forum inovacij. Na njem se bo predstavilo 47 izbranih inovacij, v okviru dvodnevnega dogodka pa bo potekal tudi konferenčni program ter podelitev nagrad najboljšim inovacijam.

V okviru vseslovenskega nabora inovacij, ki je potekal od junija do septembra, je Spirit prejel 127 prijav. Na podlagi rezultatov nacionalne ocenjevalne komisije se bo na dogodku predstavilo 47 najboljših - od teh gre za 36 inovativnih proizvodov, devet inovativnih storitev in dva inovativna poslovna modela.

Odprtje foruma s slovesno podelitvijo nagrad najboljšim inovacijam bo danes ob 9. uri, na njem pa bo sodeloval tudi generalni direktor direktorata za podjetništvo in inovacije pri Evropski komisiji Daniel Calleja Cresp.

Podelili bodo osem nagrad

Podeljenih bo osem nagrad po posameznih kategorijah - nagrada za najboljše tri inovacije ter priznanja za najboljšo inovativno storitev, najboljši inovativni poslovni model, najboljšo inovacijo razvojno-raziskovalne institucije ter priznanje za odličnost ustvarjalnih industrij ter za najboljšo inovacijo startup podjetja.

Poleg nagrad in predstavitve izbranih inovacij bo na letošnjem forumu inovacij potekal tudi poslovno-inovacijski program, ki je namenjen vsem, ki želijo uspešno komercializirati svoj izum oz. realizirati podjetniško idejo, ter mednarodni program, ki je namenjen predvsem ambicioznim podjetnikom z željo po rasti na globalnih trgih.

Brezplačna svetovanja v poslovnem in tehnološkem stičišču

Poleg tega bodo kot običajno na voljo tudi brezplačna enourna svetovanja v poslovnem in tehnološkem stičišču, vzporedno s forumom bodo potekale tudi izobraževalne vsebine in praktične delavnice na temo lesa, v sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji pa bo potekal tudi Evropski dan, na katerem bodo predstavljeni finančni instrumenti EU v obdobju 2014-2020.

Kot je v pogovoru poudaril ekonomist in predsednik sveta za znanost in tehnologijo Marko Jaklič, se vse več inoviranja v Sloveniji dogaja v ekosistemu startup podjetij.

Podporni sistem na tem področju postaja tudi vse bolj živahen, tako da bodo slej ko prej prišli tudi bolj konkretni rezultati. "Je pa to tek na dolge proge," je prepričan. Po njegovem mnenju ima Slovenija težave s vzpostavljanjem dobrih inovacijskih sistemov, tako na ravni države kot v podjetjih.

Jaklič za zmanjšanje pritiskov, ki zavirajo inovativnost in podjetništvo

"Veliko bi naredili že, če v slovenski družbi zmanjšamo pritiske, ki zavirajo inovativnost in podjetništvo," je dejal Jaklič in dodal, da so spremembe potrebne predvsem na ravni prevladujočih menedžerskih praks v Sloveniji, kot so hierarhično vodenje in slabo sprejemanje napak.

Te tako v podjetjih kot v javnih ustanovah ljudi demotivirajo za inovativnost, podobno pa velja tudi za šolstvo in druge družbene podsisteme. "V veliki meri je to tudi kulturološko vprašanje," je še dodal Jaklič.