ZAČENJA SE TRŽAŠKI FILMSKI FESTIVAL: V izboru za nagrade tudi slovenski filmi (FOTO)

Trst

V tekmovalni program celovečernih igranih filmov tržaškega filmskega festivala, ki se bo začel v soboto in končal 28. januarja, se je uvrstil tudi slovenski celovečerec Zbudi me v režiji Marka Šantića. V kategoriji kratkih filmov se bodo za nagrade potegovali slovenski filmi Tako se je končalo poletje, O denarju in sreči ter Pentola.

V drami Zbudi me režiserja Marka Šantića, ki bo na sporedu v četrtek, 26. januarja, lahko gledalec spremlja zgodbo o mladem moškem, ki je izgubil spomin na nedavne dogodke. Film je imel svetovno premiero novembra na mednarodnem filmskem festivalu Black Nights v Talinu.

Dan pozneje, 27. januarja, bodo predvajali kratki film Tako se je končalo poletje režiserja Matjaža Ivanišina. Po navedbah Slovenskega filmskega centra (SFC) se je film predstavil že na festivalih v Sarajevu, Reykjaviku in v Montpellierju. Prejel je vesno za najboljši kratki igrani film in bil nagrajen tudi v Zagrebu.

Tako kot film Tako se je končalo poletje je bil na festivalu v Locarnu premierno prikazan tudi animirani film O denarju in sreči Ane Nedeljković in Nikole Majdaka Jr. in bil pozneje prikazan še na številnih mednarodnih festivalih.

V kategoriji kratkih filmov bodo predvajali tudi animirani film Pentola slovenskega režiserja Lea Černica, ki je film posnel za italijanski Center za eksperimentalni film s sedežem v Piemontu.

V četrtek, 26. januarja, bo na sporedu tudi večkrat nagrajeni celovečerni film Varen kraj, prvenec hrvaškega režiserja Juraja Lerotića, ki je slovenska manjšinska koprodukcija.

V sklopu festivala bo tudi letos potekalo že trinajsto strokovno srečanje When East Meets West, kjer predstavljajo projekte pred produkcijo in projekte v poprodukciji. V programu This is IT bodo predstavljali filme v italijanski koprodukciji, ki so tik pred premiero. V izbor so umestili tudi tri slovenske filme, in sicer Odrešitev Sonje Prosenc, Vzornik Nejca Gazvode in Fiume o morte! Igorja Bezinovića.

Med osmimi izbranimi projekti v programu First Cut+ sta slovenska filma Bil je lep dan, prvenec Perice Rai v produkciji Vertigo in manjšinski Erto Alessandra Negrinija v koprodukciji Casablanca. V program MidPoint Shorts, ki je namenjen filmom, ki so še v fazi razvoja scenarija in projekta, pa sta se uvrstila kratki film režiserja Luna Sevnika, scenarista Atile Urbančiča in producenta Roka Bička z delovnim naslovom Imela bova sina in kratki film Dobrodošli doma režiserja Filipa Jembriha in scenaristke ter producentke Eve Kučere Šmon.

Slovenski režiser in producent Rok Biček bo na festivalu sodeloval tudi v žiriji za dokumentarne filme, v kateri bosta še ukrajinska producentka Julia Sinkevych in selektor za filmski festival v Göteborgu Freddy Olsson.

Kot so še sporočili iz SFC, bo v sklopu češkega in slovaškega filma na ogled film Erotikon, v katerem je glavno žensko vlogo odigrala slovenska igralka Ita Rina. Projekcijo nemega filma bo na klavirju spremljal slovenski skladatelj Andrej Goričar.

Na razstavi Dive, Divne, Divine, ki je posvečena igralkam iz nekdanje Jugoslavije, ki so uspele v Italiji, bodo izpostavili Špelo Rozin, ki je nedavno zaigrala v filmu Prasica, slabšalni izraz za žensko.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija