ZAČENJA SE MOTORISTIČNA SEZONA: Koprski policisti pozivajo k vidnosti in previdnosti (FOTO, VIDEO)

Koper

Z lepim vremenom se na ceste vračajo motoristi. Ob tem na policiji opozarjajo voznike motornih koles, naj zmanjšujejo hitrost. Tako motoristi kot drugi vozniki pa se morajo ob tem ponovno navaditi na prisotnost enih in drugih na cestah. Poleg izogibanja nevarnim prehitevanjem je za motoriste ključna tudi vidnost v prometu.

Mitja Palčič in Klemen Pirman

Na koprski policijski upravi (PU) zadnje konce tedne opažajo, da se je število motornih koles povečalo, predvsem v smeri iz notranjosti države proti morju, najbolj obremenjeni cesti v tem smislu sta regionalna cesta med Planino in Koprom ter cesta med Postojno in Ilirski Bistrico, je v današnji izjavi za medije navedel komandir Postaje prometne policije Koper Mitja Palčič.

Najpogostejši vzrok nesreč je še vedno hitrost, zato so začeli in bodo tudi nadaljevali z izvajanjem akcij za zmanjšanje hitrosti. V ta namen so na PU Koper dobili tudi dve silhueti policistov, ki jih bodo na podlagi analiz postavili na najbolj obremenjenih cestah, glede na potrebe pa bodo silhueti tudi premikali.

Palčič je sicer ugotavljal, da se hitrost motoristov tudi v času epidemije ni bistveno spreminjala, so pa tudi letos zaradi tega že izrekli nekaj kazni. Sicer je predvsem zaradi prepovedi prehajanja regij manj motoristov, je še ocenil Palčič.

Komandir koprske prometne policije je ob tem izpostavil, da se motoristi med sabo pozdravljajo in pri tem spuščajo roko s krmila, zaradi česar so že obravnavali prometne nesreče. Zato je motoriste pozval, naj se pozdravljajo na drug način.

Inštruktor varne vožnje Klemen Pirman pa je opozoril, da so vozniki avtomobilov že pozabili na obstoj motoristov, zato morajo biti slednji še posebej pozorni. Poleg pravilne opreme morajo preveriti tudi pripravljenost svojih jeklenih konjičkov - od tlaka v pnevmatikah do nivoja zavorne tekočine - ter se ponovno spoznati s svojim motorjem. Zavedajo naj se tudi, da asfalt še ni primerno ogret in da so na njem še sledi posipanja.

Objavil/a Policijska uprava Koper / Police Directorate Koper dne Petek, 26. marec 2021

Pomembno je tudi, da so motoristi dovolj vidni, saj so že zaradi manjše silhuete na cesti manj opazni. "Če se potem motorist obleče še v črna oblačila in vozi črn motor, po možnosti še pozabi prižgati luči, na tak način je slabše viden", je opisal Pirman. Zato naj si motoristi nadenejo svetleče brezrokavnike, čelade pa naj imajo odsevne, žive barve. Prav tako naj vozijo po predpisih in ne prehitevajo tam, kjer ne smejo. Pri tem je posebej problematično prehitevanje kolon vozil.

Po drugi strani morajo vozniki avtomobilov računati tudi na to, da jih bodo motoristi prehitevali na mestih, kjer to ni dovoljeno, npr. po prometnih pasovih za leve zavijalce in po zapornih ploskvah.

Objavil/a Policijska uprava Koper / Police Directorate Koper dne Petek, 26. marec 2021

Pirman sicer ugotavlja, da se njihovih preventivnih delavnic varne vožnje udeležijo številni motoristi, vendar jih skrbi, da so to v glavnem že izkušeni vozniki, zato skušajo preventivne delavnice približati tudi drugim motoristom.

Na območju PU Koper so lani obravnavali skupno 1244 prometnih nesreč. Od tega je bilo osem prometnih nesreč s smrtnim izidom, 75 s hudimi poškodbami, 299 z lahkimi poškodbami ter 862 prometnih nesreč z materialno škodo.

Policisti PU Koper so lani obravnavali 97 voznikov enoslednih motornih vozil, ki so bili udeleženi v prometnih nesrečah, kar je pet odstotkov manj kot v letu 2019. V letu 2020 sta umrla dva voznika motornih koles in en voznik mopeda. Umrli vozniki enoslednih motornih vozil predstavljajo 37-odstotni delež vseh umrlih v prometnih nesrečah na območju PU Koper. Temu številu je treba dodati še 27 hudo poškodovanih in 102 lahko poškodovana voznika motornih koles, kažejo podatki policije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija