ZAČENJA SE GRADNJA KANALIZACIJE NA KOPRSKEM PODEŽELJU: Ukinjenih bo 378 greznic (FOTO)

Koper

V ponedeljek se izteče javno naročilo za izvajalca gradnje in posodobitve kanalizacijskega omrežja na območju Bertokov, Škofij in Hrvatinov. Na občini Koper ocenjujejo, da bodo s projektom, vrednim 15,8 milijona evrov, v okviru katerega bodo na javno kanalizacijsko omrežje priključili 1657 prebivalcev in 497 enot dejavnosti, začeli še letos.

Za projekt, poimenovan Čisto za Koper in Ankaran, sta investitorja, Mestna občina Koper in Občina Ankaran, pridobila 14 gradbenih dovoljenj. Gradnja bo trajala dobri dve leti, zaključek pa je predviden v drugi polovici leta 2023, so danes sporočili z mestne občine.

Naložba je v celoti ocenjena na 15,78 milijona evrov, od katerih sta občini pridobili 7,28 milijona evrov nepovratnih kohezijskih sredstev in 1,28 milijona evrov sredstev državnega proračuna. Razliko v višini dobrih 7,2 milijona evrov bosta občini krili sami, od tega koprska v višini 6,78 milijona evrov.

V okviru naložbe bodo na območju vseh treh poselitev zgradili 25,5 kilometra fekalne in 3,8 kilometra meteorne kanalizacije, nadomestni vodovod in 14 črpališč. Po zaključeni naložbi bo ukinjenih skupno 378 greznic in 81 malih komunalnih čistilnih naprav, na javno kanalizacijsko omrežje pa priključenih dodatnih 1657 prebivalcev in 497 enot dejavnosti. S tem bo na vseh treh poselitvenih območjih dosežena 98-odstotna pokritost s kanalizacijskim omrežjem.

Najobsežnejša bodo dela na območju aglomeracije Hrvatini, kjer bodo zgradili 14,1 kilometra fekalne kanalizacije s šestimi črpališči in 1,2 kilometra meteorne kanalizacije. Na novo bo na javno kanalizacijo priključenih 749 prebivalcev in 225 enot dejavnosti.

Na Škofijah je predvidena gradnja primarnega in sekundarnega kanalizacijskega omrežja v skupni dolžini 10 kilometrov, od katerih bo slabih osem kilometrov fekalnega sistema s šestimi črpališči in 2,1 kilometra meteorne kanalizacije. V okviru naložbe bodo na javno kanalizacijsko omrežje priključili 704 prebivalce in dodatnih 211 enot dejavnosti.

Dodatnih 3,5 kilometra fekalnega in 503 metre meteornega sistema z dvema črpališčema bodo zgradili na območju Bertokov. Na novo se bodo na javno kanalizacijo priključili 204 prebivalci in 61 enot dejavnosti, so še zapisali na koprski občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija