ZAČENJA SE FESTIVAL VIN IN OLJČNEGA OLJA: Spoznavali bodo tradicionalne sorte

Slovenija

V Šempasu na Goriškem se danes začenja dvodnevni enogastronomski dogodek Festival vin in oljčnega olja, ki bo namenjen spoznavanju in okušanju tradicionalnih sort vin in oljčnega olja. Dogodka se udeležijo vinarji iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel. V zadnjih letih so se vinarjem pridružili še oljkarji.

Festival se bo začel z uradnim odprtjem ob 15. uri v Kulturnem domu Šempas, so sporočili organizatorji, Turistična zveza TIC Nova Gorica.

Na 13. festivalu bo mogoče okušati 189 vzorcev vin, od tega 147 sortnih vin, 27 zvrsti in 14 penin, ter 38 oljčnih olj. Poleg degustacij se bodo zvrstile delavnice na temo festivalskih vin in oljčnih olj, letošnja posebnost je okrogla miza na temo lokalne zelene verige in posaditev oljk prijateljstva.

Zanimanje oljkarjev za predstavitev na festivalu se iz leta v leto veča, tako kot povečuje tudi zanimanje obiskovalcev za spoznavanje in odkrivanje oljčnih olj. Tako so ta dobila svoj del uvodne prireditve - na festivalu se podeljujejo priznanja najboljšim oljčnim oljem, ki so jih oljkarji prijavili na tekmovanje Oljka Šempas 2019, katerega organizator je Goriško oljkarsko društvo.

Od prispelih 78 vzorcev je bilo letos dodeljenih 64 zlatih medalj. Sodelovali so oljkarji iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Najštevilčnejši so bili predstavniki z območja Goriške in Vipavske doline (48), sledili so oljkarji iz slovenske Istre (16), Brd (5), Italije (5) in Hrvaške (4).

V ponedeljek bodo pred staro šolo v Šempasu posadili oljko prijateljstva. "Letošnji dogodek v Šempasu bomo popestrili s posaditvijo oljk prijateljstva treh držav, z namenom, da se bo iz plodov čez nekaj let pripravilo posebno olje prijateljstva, ki se bo ponujalo ob posebnih priložnostih. Tako bomo poskrbeli še za dodatno promocijo oljkarstva v naših krajih in spletli novo vez med pridelovalci treh držav: Slovenije, Hrvaške in Italije," je za STA povedala vodja projekta Dejana Baša.

V dveh dneh festivala se bodo zvrstile tri delavnice. Že danes ob 17. uri pripravljajo delavnico Druženje oljčnega olja s hrano, ki jo bo vodil Vasilij Valenčič iz Inštituta za oljkarstvo pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper. Ob 18.30 sledi delavnica Tradicionalno in strokovno spajanje pršutov z vini. Predavatelja bosta strokovnjaka za mesnine Stanislav Renčelj in predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije Ivan Peršolja.

V ponedeljek bo nato še delavnica Vino in veganstvo (vinski odgovori na veganske izzive), ki jo bo vodil Toni Gomišček.

Del letošnjega festivala je svečana razglasitev županovega belega in rdečega vina Mestne občine Nova Gorica za leto 2019. Vseh 19 prispelih vzorcev vin je ocenila strokovna komisija, ki jo je imenoval župan s posebnim sklepom. Najvišjo oceno med belimi vini je dosegel Chardonnay 2017 s Kmetije Kraljič - Čotar Ivo iz Tabra, med rdečimi pa Cabernet Savignon 2012 s kleti Saksida - Ingrid Saksida iz Zalošč.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija