ZAČENJA SE DRUGI DEL PROJEKTA REINTEGRACIJE ODVISNIKOV: Posebno skupnost so ustanovili tudi v okolici Strunjana

Slovenija

Skupnosti MOST začenjajo drugi del projekta, v katerem pri reintegraciji in resocializaciji pomagajo zasvojencem z alkoholom in drogami. V četrtek so organizirali virtualni dan odprtih vrat, kjer so predstavili rezultate dosedanjega dela in nadaljevanje programa, so zapisali v sporočilu za javnost.

Projekt Skupnosti MOST sofinancira ministrstvo za javno upravo, je 27-mesečni projekt in bo potekal do začetka leta 2022.

"Novost ni v vsebini, ampak v času. Želimo pomagati osebam, ki so problematične z vidika samostojnosti in zaposlitve, na dolgi rok. Morda ne trajno, zagotovo pa nekaj let," je povedal koordinator projekta Skupnosti MOST Boštjan Grošelj.

V projekt se lahko vključijo zasvojeni, ki so že zaključili večmesečno osnovno zdravljenje. Skupnosti MOST gradijo mrežo gospodinjstev za reintegracijo in resocializacijo, kjer jim zagotavljajo strokovno psihosocialno podporo, spremljanje in usmerjanje.

Konzorcij Skupnosti MOST sestavljajo Slovenska karitas, Zavod Karitas Samarijan, Društvo Žarek upanja in Zavod Pelikan - Karitas. Doslej so odprli tri posebne skupnosti oziroma spremljana gospodinjstva (v okolici Strunjana, Sevnice in Zagorja), kjer je nastanjenih deset uporabnikov. Do konca projekta bodo odprli še pet gospodinjstev.

Po nekaj mesecih se že kažejo prvi rezultati sobivanja in programa. Uporabnikom se zasvojenost ni ponovila, vzdržujejo vsakdanji red, se vključujejo v okolje, pridobivajo socialne interakcije, skrbijo za psihofizično zdravje in so vedno bolj povezani med seboj, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Grošelj je dodal, da se je dneva odprtih vrat udeležilo 40 udeležencev iz različnih ustanov. "Ciljali smo predvsem na strokovne službe, da bi zaznale, kar delamo in da se lahko z njimi povezujemo naprej. Zato smo bili z udeležbo zelo zadovoljni," je povedal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija