ZAČENJA SE 19. FORUM TOMIZZA: V Trstu, Kopru in Umagu o azilu skozi prizmo intelekta in aktualnosti

Trst

Z današnjim simpozijem na sedežu Srednjeevropske pobude v Trstu se začenja 19. mednarodno obmejno srečanje Tomizza Forum. Letos je rdeča nit foruma, ki bo po Trstu obiskal še Koper in Umag, azil, v prvi vrsti kot notranje zatočišče intelektualcev. Pozornost bo namenjena tudi aktualni družbeno-politični problematiki.

Mednarodno srečanje so si po smrti pisatelja Fulvia Tomizze zamislili, da bi se v pisateljevem imenu in imenu njegovih idej srečevali pisatelji, pesniki, filozofi, novinarji, prevajalci oz. "vsi tisti, ki vedo, da življenje v neki majhni skupnosti in z ograjenim mišljenjem ne pelje nikamor", je na ponedeljkovi novinarski konferenci spomnila ena od organizatork Irena Urbič.

Tako se bodo na današnjem dogodku dotaknili različnih vidikov ustvarjalnosti Fulvia Tomizze ter vprašanj, povezanih z literaturo in aktualnimi temami.

Utrinek iz lanskega foruma

Marta Moretto bo spregovorila o (ne)dotakljivem čudežu naravnega reda, Marija Mitrovič se bo osredotočila na Tomizzo v Beogradu, Riccardo Cepach pa bo imel predavanje z naslovom Dekle iz Petrovie kot poplačilo za sprejem istrskih beguncev.

O Tomizzi v Ljubljani in njegovem Cankarju v Trstu bo spregovorila Jasna ČebronIvan Verč se bo osredotočil na vprašanje med- in večkulturnosti v optiki meje, Franco Juri pa se bo posvetil dobi zidov.

Fulvio Tomizza

V četrtek bo podoben simpozij gostil Koper, kjer bodo pripravili še pesniški recital Pesnik na cesti in koncert italijanske zasedbe Stregoni.

V sklopu umaškega dela foruma, ki bo potekal v petek, bodo tudi letos podelili nagrade za literarni natečaj Lapis Histriae. Poleg tega bodo predstavili hrvaški prevod romana Fulvia Tomizze I rapporti colpevoli (Grešni odnosi).

Deli novico:

Pred leti |  16 .05. 2018 ob  14: 58
sem v Bari-ju kupil eno njegovih knjig; (pre)ostale pa še potem v Trstu... ...

( ISTRO ISTRANOM !!... ;-)