ZAČELO SE JE SOJENJE LETA: Slavnemu filmskemu producentu grozi dosmrtni zapor

Svet

Na newyorškem državnem sodišču na jugu Manhattna se je včeraj začel sodni proces proti nekoč slavnemu filmskemu producentu Harveyju Weinsteinu, ki ga več kot 80 žensk obtožuje spolnih napadov ali nadlegovanja. V New Yorku mu sodijo zaradi posilstva doslej še neimenovane žrtve in spolnega napada na nekdanjo pomočnico Mimi Haleyi.

67-letni Weinstein se je sprehodil po stopnicah od limuzine do sodišča s pomočjo hodulje, ker ga še vedno boli križ po nedavni operaciji. Čez cesto so se zbrale njegove domnevne žrtve in protestniki, Weinstein pa jim ni privoščil niti pogleda. Med njimi so bile Rosanna Arquette, Dominique Huett in Rose McGowan, fotomodela Paula Williams in Louise Godbold ter igralka in novinarka Lauren Sivan.

Uvodni del postopka je minil v znamenju prepirov tožilcev in odvetnikov glede postopkovnih vprašanj, izbira porote, ki naj bi trajala več kot teden dni, pa se začenja v torek. Weinstein je po nekaj urah že lahko zapustil sodišče. Odvetnica Donna Rotunno je zahtevala, da se porotnike po izbiri za čas trajanja procesa nekje izolira, kar je sodnik James Burke zavrnil.

Pri tako odmevnem primeru, kot je Weinsteinov, je skoraj nemogoče najti porotnike, ki o zadevi ne bi vedeli nič. Tožilci bodo skušali napolniti klop za porotnike s posamezniki, za katere domnevajo, da se bodo odločili za potrditev krivde, obramba pa obratno.

Američani se običajno otepajo, da bi bili porotniki, vendar ne v tako odmevnih primerih in nekateri bodo skušali skriti svoja mnenja, da dobijo sedež, zato lahko iskanje ustreznih posameznikov traja dlje časa. Vsaka stran lahko brez razloga izloči najmanj tri porotnike, če se ji zdi, da bo odločil v prid nasprotne strani.

"V tej veliki državi je človek nedolžen, dokler mu ni dokazana krivda," je novinarjem povedala Rotunnova, ki jo je tožilka Joan Illuzzi napadla, da ponižuje priče v izjavah za medije. Rotunnova je odvrnila, da ni nikogar poniževala, sodnik pa je obema stranema priporočil, naj pustita priče pri miru in ne govorita o njih v javnosti, ni pa uvedel prepovedi dajanja izjav medijem.

Če bo Weinstein spoznan za krivega posilstva in spolnega napada ter če tožilcem poleg krivde za posilstvo dveh žensk uspe dokazati, da ne gre za osamljena primera, mu grozi dosmrtni zapor. Zato nameravajo na klop za priče poklicati še nekaj od skupaj okrog 80 žensk, ki so Weinsteina doslej obtožile spolnih napadov. Za zdaj naj bi se bilo dovoljeno izpovedati še štirim ženskam.

Nekdanja pomočnica producenta Mimi Haleyi trdi, da jo je Weinstein leta 2006 v njegovem stanovanju v newyorškem SoHu prisilil v oralni spolni odnos, druga neidentificirana ženska pa trdi, da jo je leta 2013 posilil v hotelski sobi v New Yorku. To sta dva primera, kjer mora tožilstvo poroti dokazati krivdo zunaj razumnega dvoma.

Naloga Rotunnove je, da med porotnike vnese ta dvom in poskrbi za oprostilno sodbo ali vsaj pomanjkanje soglasne odločitve, nakar bi se moralo tožilstvo odločiti za ponovno sojenje ali opustitev pregona.

Odvetnica bo skušala poroto prepričati, da Weinstein sicer ni noben angel in da so njegova dejanja morda moralno zavržena, vendar pa ni posiljevalec oziroma kriminalec. Obe domnevni žrtvi sta imeli namreč tudi po domnevnih spolnih napadih še naprej dobre odnose z Weinsteinom, s katerim sta se videvali in komunicirali.

Rotunnova je skušala v proces vplesti še policijskega detektiva Nicholasa DiGaudia, ki je bil odstranjen od preiskave zaradi nasveta prič, naj nekatera dejstva v prid Weinsteinu zadrži zase, če je nihče o tem ne bo nič vprašal. Sodnik je sklenil, da DiGaudio ni vplival na celotni postopek preiskave in je Weinsteinovi obrambi prepovedal, da ga pokliče kot pričo.

Kmalu po začetku sojenja v New Yorku je bila včeraj vložena obtožnica proti Weinsteinu zaradi posilstva in spolnega napada na dve ženski v Los Angelesu leta 2013. Weinstein naj bi februarja 2013 v hotelu posilil žensko, nato pa naslednji dan spolno napadel še drugo žensko na Beverly Hillsu. Ena od teh žensk naj bi bila tudi priča v newyorškem procesu.

Obtožnica v Los Angelesu pomeni, da se težave za Weinsteina ne bodo končale tudi če bo v New Yorku spoznan za nedolžnega. Po koncu sojenja v New Yorku bodo namreč tožilci v Los Angelesu zahtevali njegovo izročitev za nov sodni proces.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija