ZAČEL SE JE MESEC OSVEŠČANJA O RAKU DOJK: Mamografija ga lahko odkrije, ko je še netipen

Slovenija

Tudi letošnji oktober bo kot mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, najpogostejše oblike raka pri ženskah, obarvan v rožnato. Za zmanjševanje umrljivosti zaradi te bolezni je pomembno predvsem izobraževanje žensk, zgodnje odkrivanje ter takojšnje učinkovito in posameznici prilagojeno zdravljenje, izpostavljajo strokovnjaki.

Podobno kot v večini razvitih držav je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejši rak pri ženskah, saj je vsak peti nov primer raka pri ženskah rak dojk. Ta ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli okoli 1300 žensk in do 15 moških, skoraj 400 žensk in do 10 moških pa umre. 

Ob koncu leta 2016 je v Sloveniji živelo 17.316 bolnic, ki jim je bila kdaj v življenju postavljena diagnoza raka dojk. Najpogosteje za rakom dojk zbolevajo ženske od 50. do 65. leta. Rak dojk sicer spada med bolezni z dobrim preživetjem, so zapisali na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

Delež bolnic, ki preživijo, se razlikuje med posameznimi državami, pokrajinami in celo med posameznimi bolnišnicami v isti državi. Umrljivost žensk za rakom dojk se počasi zmanjšuje, predvsem zaradi odkrivanja manjših tumorjev in kakovostnega zdravljenja, ki postaja vedno bolj prilagojeno posamezni ženski in njenemu raku.

Ob dostopnih preventivi in terapiji opozorila o pomanjkanju ustreznega kadra

K odkrivanju manjših sprememb po oceni Združenja Europa Donna Slovenija zagotovo pripomore organizirani državni presejalni program Dora, ki se izvaja od leta 2008. To ugotavlja tudi onkologinja Simona Borštnar z onkološkega inštituta: "Na vabilo za slikanje dojk s presejalno mamografijo se odzove skoraj tri četrtine vseh vabljenih žensk med 50. in 69. letom." V Sloveniji so po njenih besedah trenutno dostopna tudi vsa zdravila, ki so registrirana pri Evropski agenciji za zdravila za zdravljenje raka dojk - plačuje jih Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ali pa uredijo dostop prek programa sočutne uporabe zdravila.

Borštnarjeva pa je opozorila, da se tudi na področju onkologije spopadajo s pomanjkanjem zdravnikov, predvsem internistov onkologov, ki vodijo vsa zahtevnejša sistemska zdravljenja, in kritičnim pomanjkanjem prostora za vse ambulantne preglede, ki jih potrebujejo onkološki bolniki. "Ob tem, da se incidenca raka dojk še vedno povečuje, sistemska zdravljenja pa so vedno kompleksnejša in daljša, to vodi v skrajševanje časa, namenjenega posamezni bolnici, posledično pa k slabši oskrbi. Pri zdravljenju raka dojk namreč že dolgo ni pomembno samo to, da bolnica preživi, pač pa tudi, da zdravljenje preživi kakovostno, z dobro obvladanimi neželenimi učinki in brez kasnejših posledic," je še izpostavila Borštnarjeva.

Zdrav življenjski slog danes za zdravje v prihodnosti

Za preprečevanje raka dojk in drugih rakov veljajo podobni ukrepi kot za preprečevanje kroničnih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja. V združenju Europa Donna so zato tudi letos v ospredje rožnatega oktobra ponovno postavil skrb za svoje zdravje, saj lahko "sami s svojim življenjskim slogom danes prispevamo k svojemu zdravju v prihodnosti".

V skrbi za zdravje na onkološkem inštitutu svetujejo izogibanje kajenju, pitju alkoholnih pijač in sončenju. Tveganje za raka dojk znižujeta tudi redna telesna aktivnost in vzdrževanje normalne telesne teže.

Ob pravočasni diagnozi možnost za ozdravitev velika

Možnost za ozdravitev je velika, če je rak dojk odkrit pravočasno, ko je še v zgodnji fazi razvoja. "Pomembna preiskava za zgodnje odkrivanje raka dojk je mamografija, ki lahko odkrije raka, ko je še netipen. Ključno vlogo pri odkrivanju raka dojk ima tudi ženska sama, saj veliko zatrdlin, za katere se po opravljenih preiskavah izkaže, da so rakave, odkrijejo ženske same s samopregledovanjem," so še izpostavili na onkološkem inštitutu.

Ključnega pomena pri zgodnjem odkrivanju in prepoznavanju sprememb je zato ključno osveščanje in izobraževanje žensk. Združenje Europa Donna tako tudi letos v oktobru pripravlja številne aktivnosti na terenu. Med drugim bodo v več mestih po Sloveniji organizirali netekmovalne humanitarne teke pod skupnim imenom Tek in hoja za upanje, ki so namenjen gibanju, druženju in zbiranju sredstev.

Že tradicionalno se bodo aktivnostim v oktobru pridružili tudi slovenski športniki, ki na simboličen način podprejo osveščanja o raku dojk. Celjski rokometaši bodo tako v letošnji sezoni nadaljevali s podporo rožnatemu oktobru z nastopi v dresih rožnate barve.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija