ZABOLELA VAS BO GLAVA: Tako so si na DUTB polnili žepe

Slovenija

Računsko sodišče je v reviziji poslovanja DUTB v letih 2014 in 2015 glede pravilnosti poslovanja DUTB izreklo negativno mnenje. O smotrnosti poslovanja v letih, ko sta DUTB vodila Lars Nyberg in Torbjörn Mansson, pa je menilo, da je bilo to neučinkovito in negospodarno.

Kot v danes objavljenem revizijskem poročilu ugotavlja Računsko sodišče RS, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) pri odplačnem prevzemu tveganih postavk z bank ni sprejela ustreznih internih aktov, ni ravnala pregledno, pri odločanju pa ni imela popolnih informacij in z bankami ni sklenila vseh potrebnih pravnih aktov.

Od bank je prevzela za 130,4 milijona evrov manj tveganih postavk. O tem, da dela tveganih postavk ni prevzela v celoti, ni obvestila pristojnih. DUTB z bankami ni v zadostni meri opredelila stroškov financiranja in upravljanja prevzetih tveganih postavk ter je nase prevzela stroške za upravljanje prevzetega premoženja v vrednosti 1,1 milijona evrov, ki bi jih morale nositi banke.

Lars Nyberg

Premoženje plenili kot na Divjem Zahodu

DUTB je naročila izvedbo skrbnih pravnih pregledov prevzetega premoženja, čeprav je bila seznanjena glede njihove nekakovostne izvedbe in neustreznosti predpisov, in tako negospodarno porabila 327.400 evrov, so navedli vrhovni revizorji. Za postopke upravljanja prevzetega premoženja ni sprejela vseh potrebnih internih aktov, zato je odločanje potekalo nesistematično, odločitve odborov niso bile vedno sprejete učinkovito, pregledno in sledljivo ter na ustreznih podlagah, odbori niso sprejeli potrebnih odločitev ali so jih sprejemali na neustrezni ravni.

Upravni odbor ni v vseh primerih zagotovil preglednosti in sledljivosti svojega delovanja, DUTB ni vzpostavila notranjih kontrol pri prodaji premoženja in ni vzpostavila postopkov, ki bi preprečevali, da bi lahko kreditorji, katerih terjatve so bile prenesene na DUTB, odkupili nazaj terjatve z diskontom. Za večje posle ni pridobila mnenja o skladnosti s predpisi.

Nepreglednosti so se kar vrstile

Prodajo paketa terjatev do štirih družb (ACH, Elan, Polzela in Adria Airways) je DUTB vodila nepregledno. DUTB ni zagotovila najvišje možne konkurence med ponudniki in jih ni enakopravno obravnavala, z načinom vodenja postopka prodaje je vplivala na doseženo prodajno ceno ter ni zagotovila, da kupec terjatev ne bi mogel prodati naprej tretjim osebam ali da bi jih dolžniki odkupili nazaj, je navedlo sodišče.

Odločitev o prodaji delnic gospodarske družbe ni bila pravočasno sprejeta na ustreznem odboru, DUTB pa je brez preveritve utemeljenosti gospodarski družbi povrnila stroške predhodnih postopkov. Nepremičnine je od gospodarske družbe prevzela brez ustreznih podlag in jih je dala v najem brez javne objave in zbiranja konkurenčnih ponudb. V izogib zakonskim omejitvam je za izvedbo projekta v zvezi s hotelirsko dejavnostjo ustanovila dve hčerinski družbi prek odvetniške družbe, vendar se z njo ni ustrezno dogovorila glede vsebine storitev.

Imre Balogh, eden od izvršnih direktorjev

Prijateljske zaposlitve mimo razpisov

DUTB ni ustrezno uredila izračuna kazalnikov poslovanja. Upravni odbor do decembra 2014 ni spremljal uspešnosti doseganja cilja, da naj bi DUTB vsako leto odprodala vsaj 10 odstotkov ocenjene vrednosti premoženja. DUTB je v letu 2014 brez razpisa imenovala glavnega izvršnega direktorja in vršilca dolžnosti glavnega izvršnega direktorja in ni ravnala pregledno pri imenovanju štirih izvršnih direktorjev in pri razrešitvi enega izvršnega direktorja. Prejemke izvršnih direktorjev je določila nesorazmerno in brez vnaprej določenih kriterijev. Brez podlage v politiki prejemkov ali sklenjeni pogodbi je izplačala izvršnim direktorjem za 499.000 evrov in neizvršnim direktorjem za 16.000 evrov sredstev.

DUTB je s člani upravnega odbora sklenila sporazume in na tej podlagi namesto njih plačala globe in sodne takse. Upravni odbor ni odobril aneksov k pogodbam o zaposlitvi z izvršnimi direktorji. Prvi interni akt za ureditev postopkov zaposlovanja je DUTB sprejela septembra 2014, čeprav je do takrat zaposlila že 69 delavcev. V letu 2014 je zaposlila več delavcev brez objave prostih delovnih mest in sklenila pogodbe z nekaterimi delavci, ki niso izpolnjevali pogojev. V več primerih je nesorazmerno in neenotno določala plačo in v internih aktih ni uredila postopkov in notranjih kontrol. Na neustreznih podlagah je izplačala različne dodatke k plačam zaposlenim v skupnem znesku 130.000 evrov. V skupnem znesku milijon evrov je naročila storitve brez ustreznih postopkov javnega naročanja.

Finančni direktor imel proste roke

DUTB je z izvajalci storitev sklenila pogodbe po začetku izvajanja del in plačala račune brez popolnih specifikacij in kljub nekakovostnim storitvam. DUTB ni vodila popolnih evidenc sklenjenih pogodb in v več primerih ni zagotovila nadzora nad izvajanjem pogodb. DUTB ni spremljala stroškov upravljanja premoženja posameznega dolžnika in tudi ne stroškovne učinkovitosti posameznega posla.

DUTB ni imela veljavne naložbene politike, ni uredila upravljanja sredstev likvidnostnega sklada in ni določila smernic upravljanja likvidnosti. Upravni odbor v prvi polovici leta 2014 ni spremljal likvidnosti in v letu 2015 ni podal soglasja k naložbam iz prostih denarnih sredstev v skupni vrednosti 30 milijonov evrov. DUTB prav tako ni omejila odgovornosti finančnega direktorja pri odločanju o naložbah prostih denarnih sredstev.

Deli novico:

curlo |  07 .07. 2018 ob  10: 21
Mi se lahko sračimo tukaj in pošiljamo v p.m. vse po spisku , a stvari gredo naprej po istih recepturah in z istimi lopovi. NIČ se ne bo zgodilo dokler ne bodo začele padati glave.....dobesedno , fizično, ker z takimi ljudmi moraš govoriti jezik , ki ga razumejo, ker drugače enostavno ne gre.
muffa |  06 .07. 2018 ob  14: 59
slovenska lopovska praksa: najprej se pokrade (z blagoslovom politike), čez par let preiskave, ovadba in nazadnje zastaranje !!!
@skvoterji | danes ob 11:02  |  06 .07. 2018 ob  11: 20
Na tovarni argo piše že nekaj časa: DUTB LOPOVI.

če ti ne slediš situaciji in zi za luno: JE TVOJ PROBLEM. TI GA BOJO DALI V RIT Z VSEH STRANI KO SLEPEMU OSLU.
@skvoterji | danes ob 11:02  |  06 .07. 2018 ob  11: 16
Ne, pač beremo časopise od leta 2013 naprej. Glej ki malverzacije v dutbju so se dogajale ze z ustanovitvijo.

Zdej pac ti si INGORANT in neves nic o nobeni stvari , se manj pa o skvoterjih. Direkt si si naredu sramoto in pokazal svojo omejenost. "Prihodnost" Ma malo te je v glavi res.

Ko je javnost bolilo qurac za dutb (in jo se vedno) so skvoterji zasedli nepremicnine te DRZAVNE firme ki Z NASIM denarjem MESETARI in je to potem se POSLOVNA SKRIVNOST.

Tvoje fantazije o brezposelnih in zivet na racun starsev, si presparaj zase. Sumim ,da je to TVOJA realnost, katero rad pripisujes drugim.

Raje priznaj si da si en bogi ignorant ki neve niti kdo mu je zupan in so skvoterji 10x bolj razgledani ljudje od tebe. Vec ki znas , vec velajs. Ti ne znas nic.
@skvoterji |  06 .07. 2018 ob  11: 02
vi ste zgleda jasnovidci in berete prihodnost al kva !? pejte raje delat v ta prave službe ne pa lapat in živet na račun staršev saj vas je večina takih mi je povedal en bivši vaš kvazi član ki vam je bil blizu.
Samo na google napisite DUTB in dobite:  |  06 .07. 2018 ob  10: 50
Finski "Che Guevara" ugasnil podjetje, kamor je DUTB nakazovala

DUTB ni bankomat, kjer bi vsak lahko dobil, kar potrebuje. Skrbeti ...

DUTB in Petan: dober posel za slabo banko, potencialno slab za ...

Zakaj je DUTB razveljavila razpis in objavila novega ter komu bi lahko ...

Primer Mestnih vrat: zakaj DUTB odkupuje terjatve? In zakaj skriva ...

DUTB pri načrtu zasega Istrabenzovih hotelov delala račun brez ...

Zakaj se na slabi banki bojijo računskega sodišča • Pod črto

Računsko sodišče nad slabo vodenje slabe banke: DUTB je delovala ...

Kako smo izgubili 20 milijonov evrov | MLADINA.si

V Marpromu presenečeni nad potezo slabe banke, pohorskih hotelov ...

Poslovanje DUTB kot plenjenje izplena / Stanko Štrajn - Had blog

Revizorji: vlada slabo, MF slabo, slaba banka slabo! | Žurnal24

ALTERNATIVA ZA CIMOS: Kaj je DUTB delal dve leti, ko bi moral ...

Je Vinag na dražbi kupila kar zaposlena na DUTB? – Bo James postal ...

Dosje Stožice, 3. del: zloraba sedmih bank, zloraba DUTB – ko ...

Poročilo KPK o DUTB razkrilo številna tveganja in "evro" nepravilnosti ...

Iz t.i. slabe banke (DUTB) "frčijo" milijoni evrov! Komu? - Pomurske ...

DUTB OBSTAJA SELE 5 LET. KRAJ IN MAHINACIJ, KOT DA BI 20 LET!!!
BOMO CAKALI, DA UNICIJO DRZAVO , ALI SE BOMO UPRLI?
DUTB JE BIL USTANOVLJEN Z NAMENOM KRAJE!!!
homeano | danes ob 09:45  |  06 .07. 2018 ob  10: 11
Nekateri se borimo, ce bi se vsi, DUTB ne bi obstajal.
homeano |  06 .07. 2018 ob  09: 45
Karavana gre naprej....
Skvoterji Arga in Indeja |  06 .07. 2018 ob  09: 13
To vejo ze leta in so se borili proti DUTB-ju.

INDE so prodali pod ceno Valterju Krmacu. Kupnina je SKRITA. JAVNI DENAR A KUPNINE NE VEMO!

Argo je v rokah Dutb-ja se vedno. Pricakujte propad spomenisko zascitenega obmocja in rast megahotela.
Kaj pise na stavbi Argo v Izoli? |  06 .07. 2018 ob  09: 08
DUTB LOPOVI!
Vsi v pržon ! |  06 .07. 2018 ob  09: 02
A bojo padle kašne ovadbe.
Bi se spodoblo, a ne ?
Fininvest |  06 .07. 2018 ob  08: 56
Kdo že vodi finance na Intereuropi ?
Baje , da je en nov :-)
1