Za vodstvo KPK se poteguje 55 kandidatov

Za predsednika in dva namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije se poteguje 55 kandidatk in kandidatov, so sporočili iz urada predsednika republike. V četrtek se bo sestala izbirna komisija, ki mora v 30 dneh preveriti izpolnjevanje pogojev ter primernost kandidatov, ki se potegujejo za funkcijo.

Kot so sporočili iz omenjenega urada, bodo člani izbirne komisije, ki jo sestavlja pet članic in članov, predstavnikov vseh treh vej oblasti in civilne družbe, na prvi seji izbrali predsedujočega.

Njihova naloga bo, da skladno z zakonom v roku 30 dni preverijo izpolnjevanje pogojev ter primernost kandidatov za opravljanje nalog v vodstvu Komisije za preprečevanje korupcije. V uradu še navajajo, da se predsednik republike Borut Pahor v presoje in odločitve izbirne komisije do konca njenega dela ne bo vmešaval.

Pahor si želi suverene osebnosti brez bremen

Pahor je sicer ob začetku postopkov za imenovanje novih članov protikorupcijske komisije v sporočilu za javnost "izrazil željo, da bi imel možnost na omenjene funkcije predlagati suverene osebnosti brez bremen, zaradi katerih bi bili komurkoli kaj dolžni, pogumnega značaja, ki tudi v zahtevnih okoliščinah gredo čez težke ovire in so sposobne prenašati vse vrste pritiskov in ki bodo v svojih presojah in ravnanjih uporabljali enaka merila za vse".

Skladno z zakonom je predsednik republike dolžan imenovati novo vodstvo protikorupcijske komisije v 30 dneh po prejemu predlogov kandidatov, ki mu jih predloži izbirna komisija, a lahko odloči le v okviru predlogov izbirne komisije. Predsednik republike lahko postopek javnega poziva za zbiranje kandidatur tudi ponovi.

Izbirno komisijo sestavljajo generalna sekretarka vlade Tanja Šarabon, poslanka PS Melita Župevc, predsednica društva Integriteta Simona Habič, članica uradniškega sveta Polona Kovač in predsednik sodnega sveta Janez Vlaj.

Rok za prijave na javni poziv Pahorja pa se je iztekel v ponedeljek ob polnoči. Pahor je objavil poziv za nove člane vodstva protikorupcijske komisije potem, ko so Goran Klemenčič, Rok Praprotnik in Liljana Selinšek konec novembra lani odstopili s teh funkcij. Odstopili so iz protesta. Ne morejo več pristajati na to, da se vprašanje korupcije politizira in da je predmet čistega populizma, je ob odstopu dejal Klemenčič.

Deli novico: