ZA VEDNO JE ODŠEL LEGENDARNI KOPRSKI ČEVLJAR: Husein Huso Šaković je v mestu pustil neizbrisen pečat

Koper

Številne Koprčane in okoličane, ki so ga poznali, je pretresla vest, da se je za vedno poslovil legendarni koprski čevljar Husein Huso Šaković, ki v svoji delavnici v središču Kopra ni samo ohranjal tradicijo čevljarske obrti, temveč se je s svojo markantno osebnostjo znal dotaknil vsakega človeka. S predanostjo svojemu delu, odnosom do strank in ljudem, ki so ga obkrožali, je v Kopru pustil velik neizbrisen pečat.

Da se je Huso za vedno poslovil, nam je potrdil njegov sin Samir, ki je pred leti od očeta prevzel njegovo obrt, skupaj pa sta v delavnici vlekla dreto vse do včeraj, ko je Huso zaspal za vedno.

"Moj oče je odšel v velikem slogu. V delavnici, v kateri je preživel vse svoje življenje in kjer je 'pisal' zgodovino našega mesta. Lepšega scenarija za slovo, si oče ne bi mogel želeti. Ljudje me kličejo in ne morejo verjeti, da se je moj oče poslovil," nam je povedal Samir. Bil je v 77. letu starosti, rojstni dan pa bi praznoval na prvi poletni dan, 21. junija.

Huso je v delavnici na Župančičevi ulici v Kopru delal vse od leta 1976, tri leta kasneje pa jo je prevzel in vodil obrt naprej. Z delom je vztrajal in to kljub temu da sta globalizacija in kitajski trg vplivala na upad prometa. Iz njegove delavnice nobena stranka ni šla razočarana, saj je Huso izdeloval unikatne čevlje z dušo in predanostjo strankam. To potrjujejo tudi številne lokalne, regionalne in svetovne zvezde, ki jim je čevlje izdelal koprski mojster. Med njimi je bila Joan Beaz, Dino Merlin, Toni Cetinski, Bora Čorba, nekdanji hrvaški predsednik Ivo Josipović ...

Huso pa ni bil samo mojster svoje obrti, temveč tudi strasten zbiratelj. V svoji delavnici je hranil čevlje, nekatere stare tudi več kot eno stoletje. Njegova želja je bila, da bi na Čevljarski ulici nekoč zaživel čevljarski muzej. Žal tega ni dočakal.

Da je Koprčane zapustil izjemen in predan človek, ki se je vedno znal tudi pošaliti in popestriti pogovor, pričajo številni pozitivni odzivi na družabnih omrežjih ob njegovi smrti.

Od njega se je na Facebooku poslovil tudi koprski paroh srbske pravoslavne cerkve Dejan Mandič, ki je zapisal, da je Huso v delavnico hodil v zgodnejših urah, pred njo pa je vedno pozdravil otroke in ljudi, ki so hodili v šolo ali službo. "Husa ne bomo te pozabili, najbolj pomembno je, da si nam zapustil svoje šale in svojo ljubezen in to je najtežje, kar smo izgubili od tebe. Moj dobri prijatelj, naj te Bog drži v naročju in naj bo vse lahko."

Zbogom dobri komšija! Jutro hladno ili vruće, kišovito ili bura, Huso u ranijim satima dolazi u svoju radionicu i...

Objavil/a Dejan Mandic dne Ponedeljek, 10. junij 2024

"Dragi moj Huso, bil si naša legenda," pa je zapisal Danijel Sertić, lastnik Čokoladnice Da Ponte in dodal: "Vsak dan si pil kavo z nami, smeh je bil vedno prisoten, ko si bil ti zraven. Bil si velik in dober človek. Hvala ti, da si mi dovolil, da sva lahko bila prijatelja."

Dragi moj Huso, bil si naša legenda. Vsak dan si pil kavo z nami, smeh je bil vedno prisoten ko si ti zraven. Toliko...

Objavil/a Danijel Sertič dne Ponedeljek, 10. junij 2024

Ko se za vedno poslovi takšen človek, kot je bil Huso, za njim ostane velika praznina. Na Župančičevi ulici bo sedaj zagotovo drugače, manjkal bo Huso, ki je znal gojiti pristne in iskrene odnose. V delavnici ga ne bo več, bodo pa v njej in med ljudmi, ki so ga obkrožali, za vedno ostali prijetni spomini na čevljarskega mojstra, ki je desetletja 'pisal' zgodovino Kopra.

V spodnjem videu, ki je nastal pred dvema letoma, si lahko ogledate več o tem čevljarskem mojstru in skrivnostih njegovega poklica.

Deli novico: