ZA VEČJO ENAKOPRAVNOST MED SPOLOMA: Dogovor o novih pravilih za očetovski in starševski dopust

Svet

Pogajalci institucij EU so minuli teden dosegli načelni dogovor o novih pravilih za očetovski in starševski dopust, ki naj bi zagotovil več enakopravnosti žensk in moških na trgu dela. Uvaja evropski minimalni standard, da je očetu ob rojstvu otroka zagotovljenih najmanj deset dni dopusta z enakim nadomestilom kot v primeru bolezni.


"To je dober dan za socialno Evropo in družine v Evropi," je po dogovoru poudarila evropska komisarka za zaposlovanje in socialne zadeve Marianne Thyssen. Koristi od nove zakonodaje bodo imela po njenih besedah tudi podjetja. Podobno je sporočil pogajalec Evropskega parlamenta David Casa iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP): dogovor ne bo zagotovil le boljše kakovosti življenja državljanom, temveč bo tudi povečal produktivnost ter prispeval k zmanjšanju plačnih razlik med spoloma.

Podlaga za pogajanja je bil predlog komisije iz aprila 2017 s poudarkom na novih pravilih za očetovski in starševski dopust, ki naj bi zagotovila večjo zastopanost žensk na trgu dela. Ključni del novih pravil je nov evropski minimalni standard, da ima oče oziroma "drugi starš" pravico do desetih dni dopusta ob rojstvu otroka, pri čemer je nadomestilo enako nacionalnemu nadomestilu za čas bolezni.

Do konca pogajanj je bilo odprto vprašanje koncepta "drugi starš", ki omogoča vključitev istospolnih parov v članicah, kjer to dopušča nacionalna zakonodaja. Temu so namreč ostro nasprotovale nekatere članice s Poljsko in Madžarsko na čelu. Še naprej bodo zagotovljeni štirje meseci starševskega dopusta, a po novem bosta dva meseca neprenosljiva in za dva meseca je zagotovljeno nadomestilo, ki pa ga bodo članice določile same.

Nova pravila zagotavljajo tudi do pet dni dopusta na leto za oskrbo v primeru bolezni neposrednega sorodnika ter krepijo pravico do prožnega delovnega časa. Rok za prenos direktive, ki ne pokriva samozaposlenih, v nacionalno zakonodajo je podaljšan z običajnih dveh na tri leta. Dogovor morajo sicer članice EU in Evropski parlament še uradno potrditi, še pred tem pa ga morajo preučiti in odobriti članice v okviru odbora namestnikov veleposlanikov pri EU.

Prejšnji poskus uskladitve zakonodaje na tem področju, ki je bil osredotočen na reformo porodniškega dopusta, je po letih pogajanj neslavno propadel. Sedaj se je uniji, kot kaže, le uspelo dogovoriti o minimalnih standardih za očetovski dopust. Odzivi so tako razmeroma pozitivni. V evropski konfederaciji sindikatov (Etuc) so ocenili, da dogovor vključuje več pozitivnih elementov, na primer plačan očetovski in starševski dopust, ki sedaj na ravni EU manjkajo. Obžalujejo pa dolgo obdobje za implementacijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija