ZA VEČJE UDOBJE PACIENTOV: V SBI odprli dnevno bolnišnico

Izola

V Splošni bolnišnici Izola (SBI) so danes uradno odprli dnevno bolnišnico, ki bo lahko sprejela do 13 bolnikov naenkrat. Nova pridobitev bo poleg večjega udobja pacientov dolgoročno pomenila tudi precejšnje zmanjšanje stroškov. Celotna investicija je vredna okoli 410.000 evrov, bolnišnica pa jo je v celoti financirala iz lastnih sredstev.

V SBI so se zaradi majhnosti in boljše izkoriščenosti prostora, sredstev in zaposlenih odločili, da dnevno bolnišnico uredijo na enovitem prostoru nekdanjega urgentnega centra. S tem bodo lahko bolje izkoristili operacijske sobe v urgenci, nov endoskopski center in mali operacijski blok, s tem pa bodo dvignili učinkovitost in tudi kakovost storitev, je ob robu dogodka povedal direktor SBI Radivoj Nardin.

Zamisel o vzpostavitvi dnevne bolnišnice je zorela več let, je spomnil strokovni direktor bolnišnice Felice Žiža. Če so lani v režimu dnevne bolnišnice obravnavali okoli 1300 bolnikov, zdaj računajo, da bodo prek dnevne bolnišnice v prihodnjih letih lahko obravnavali do pet ali celo šest tisoč primerov letno.

Bolniki manj časa odsotni od doma

Slovesnosti se je udeležila tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je izpostavila pomen nove pridobitve za celotno prebivalstvo regije. Dnevna bolnišnica namreč pomeni, da so bolniki manj časa odsotni od doma, obenem pa to predstavlja optimalno izrabo kadrov, prostora in opreme ter s tem lažje obvladovanje izdatkov, nenazadnje pa tudi zmanjšanje možnosti bolnišničnih okužb.

Kot je ocenil Nardin, lahko dnevna bolnišnica na dolgi rok pomeni za 30 odstotkov manjše stroške, kot če bi pacient ostal v bolnišnici. Sicer pa je Nardin pojasnil še, da so po zavrnitvi revizije javnega razpisa le izbrali dobavitelja za nov endoskopski center. V torek se bodo tako z zaščito gradbišča začela gradbena dela, po pogodbi pa mora biti endoskopski center zgrajen in dan v uporabo v stotih dneh. Vrednost gradbenega dela in opreme za center znaša skupno skoraj 1,3 milijona evrov, denar pa je zagotovila bolnišnica sama.

Kolar Celarčeva zadovoljna

Kolar Celarčeva je sicer pohvalila vodstvo bolnišnice, ki da je "zgled, da ni treba čakati samo na ministra za zdravje in sistemske spremembe in več denarja, ampak je možno s požrtvovalnostjo, vztrajnostjo in vizijo marsikaj postoriti tudi v samem zavodu".

Prav tako je Kolar Celarčeva napovedala, da bodo, če bo šlo vse po sreči, še ta teden položili temeljni kamen nadomestne gradnje oddelka za invalidno mladino na Stari Gori.

Glede na privačervana sredstva in višje prilive v zdravstveno blagajno - po ocenah so na letni ravni na odhodkih privarčevali za okoli 12 milijonov evrov, dodatnih prilivov v zdravstveno blagajno pa je za okoli 30 milijonov evrov - je ministrica napovedala, da bodo poskusili v DZ doseči sprejem odloka oz. aneks k splošnemu dogovoru, s katerim bi izkoristili omenjena dodatna sredstva, in sicer v prvi vrsti za nadaljevanje skrajševanja čakalnih vrst.

Deli novico:

Izolan |  18 .04. 2018 ob  13: 43
Hvala nardinu! In ne tej ministrici ki je dementna....
razlika je samo ta: |  17 .04. 2018 ob  10: 38
prej so paciente zašuštrali neudobno zdaj jih bojo pa udobno.
SIMON |  17 .04. 2018 ob  01: 09
-1
IZOLSKA BOLNIŠNICA je najboljša v regiji .
Karlo |  16 .04. 2018 ob  19: 19
Ma, ta "ministrica" je narisana v Hrastovljah
dino |  16 .04. 2018 ob  18: 54
se pravi namesto , da te hospitalizirajo te posljejo domov, če prav razumem ? Se otrok bi iz tega dognal, da bodo stroski za bolnisnico tako manjsi oz minimalni saj bo bolnik uporabljal domac toaletni papir , brisaco in rjuhe...
za večje udobnosti... |  16 .04. 2018 ob  15: 41
kaj pa medicinske strokovnosti tamkajšnjih zdravnikov ? ? ? ? ?