VELIKA PRIDOBITEV ZA SKUPNOST: Za več tisoč let staro akropolo v Kaštelirju bo skrbel Pokrajinski muzej Koper (FOTO)

Koper

V poletnih mesecih letošnjega leta, ki ga je zaznamovala pandemija, naše kraje obiskujejo predvsem domači turisti. Marsikoga tako zanese raziskovalna žilica tudi v zaledje slovenskega dela Istre, v vas Korte, nad katero kraljuje prazgodovinska utrjena naselbina, s toponimom Kaštelir.

Primer kamnite hiške/kažete/kažuna, ki se v Sredozemskem prostoru pojavljajo že vsaj od bronaste dobe dalje. (vir: Wikipedia)

Že od daleč lahko zaznamo obrise dveh impozantnih obrambnih kamnitih nasipov, ki sta ščitila vhod v spodnje mesto in na akropolo tega prazgodovinskega 'mesta'. V okviru projekta Interreg SLO-CRO z akronimom KAŠTELIR Občina Izola s strokovnim sodelovanjem Pokrajinskega muzeja Koper v teh dneh intenzivno vzpostavlja arheološki park Kaštelir.

Zračni pogled na arheološko najdišče Kaštelir nad Kortami (foto: UP)

Po vzpostavitvi parka ga bo v upravljanje prevzel Pokrajinski muzej Koper, ki bo s sodelovanjem Občine Izola in lokalnih društev ter Krajevne skupnosti Korte pričel intenzivneje razvijati raziskovalne in pedagoške dejavnosti.

Kaštelir nad Kortami, arheološka izkopavanja UP ZRS Inštituta za dediščino Sredozemlja leta 2010 (desno: najdba bronaste figurice kužka, ki datira v 4. do 3. stoletje pr. n. š.)

Obiskovalci bodo lahko že v naslednjem letu spoznavali skrivnosti bronastodobnih in železnodobnih prebivalcev Kaštelirja, tudi preko obiska pedagoške točke z arheopeskovniki, informativnimi tablami, odrom za prireditve, kukalom ... Lahko bodo posedeli v rekonstruirani suhozidni kamniti hiški, katere način gradnje v Sredozemlju poznamo že več kot 4000 let.

Vzpostavitev arheološkega parka na Kaštelirju bo velika pridobitev za lokalno in širšo skupnost.

Načrt ureditve arheološkega parka v okviru Upravljalskega načrta, ki je bil izveden v okviru Interreg projekta SLO-CRO KAŠTELIR (Vir: Arhitekturno projektiranje MIOKO Studio, Ljudmila Koprivec, s.p., Portorož-Portorose)

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija