ZA VEČ KOT POLOVICO VPRAŠANIH SO UKREPI PRI NAS PREKOMERNI: Ljudje menijo, da se druge države bolje spopadajo s covidom-19

Slovenija

Glede na tokratno anketo Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana 53 odstotkov vprašanih meni, da so ukrepi za zajezitev covida-19 prekomerni, kot primerne jih ocenjuje slabih 37 odstotkov, za deset odstotkov pa so premalo ostri. Po mnenju 51 odstotkov anketiranih se druge države s covidom-19 spopadajo bolje.

Medtem ko je bil v juniju delež tistih, ki so za svoje življenje in življenje svojih bližnjih (zelo) zaskrbljeni, znašal 30 odstotkov, je sedaj narasel na 39 odstotkov. Po drugi strani pa upada delež tistih, ki sploh niso zaskrbljeni. Ta je od junija do septembra upadel z 42 odstotkov na 35 odstotkov.

Ponovno je nekoliko narasel delež tistih, ki menijo, da so ukrepi prekomerni in pretirano posegajo v osebno svobodo prebivalcev Slovenije. Takšnih je 53 odstotkov. Delež tistih, ki ocenjujejo, da so ukrepi primerni in ne posegajo v osebno svobodo, je ostal pri dobrih 20 odstotkih. Delež tistih, ki ukrepe ocenjujejo za primerne, čeprav posegajo v njihovo osebno svobodo, pa je upadel z 19 na 16 odstotkov. Da so ukrepi premalo ostri, meni deset odstotkov vprašanih, avgusta jih je bilo 11 odstotkov.

Na Mediani precejšnjo spremembo opažajo tudi pri ocenjevanju ukrepov za preprečevanje koronavirusa. "Statistično značilen je v septembru delež tistih, ki menijo, da se ukrepi preveč osredotočajo na zdravje, kar je v škodo gospodarstvu," so zapisali. Ta delež je upadel za šest odstotnih točk; tako je tokrat namreč menilo 35,4 odstotka vprašanih, avgusta pa 41,5 odstotka. Za pet odstotnih točk pa se je povišal delež tistih, ki menijo, da ukrepi uravnoteženo obravnavajo zdravje in gospodarstvo, in sicer z 18,9 odstotka na 24,2 odstotka.

Tistih, ki menijo, da se bo običajno življenje verjetno spremenilo na slabše, je 56,7 odstotka. Da se bo spremenilo verjetno na bolje, pa jih meni 16,3 odstotka. 18,5 odstotka jih ne pričakuje sprememb.

Med vprašanimi se 18 odstotkov strinja, da vladi zaupajo, da bo sprejela prave odločitve za našo državo, 17 odstotkov jih vladi zaupa, da je pripravljena na prihodnje svetovne izzive. Statistično značilno je narasel delež tistih, ki pravijo, da se druge države s covidom-19 spopadajo bolje. Če je bilo v avgustu tega mnenja 37 odstotkov vprašanih, jih je sedaj 51 odstotkov.

Zadovoljstvo s pridobivanjem zadostnega števila odmerkov cepiv in organizacijo cepljenja od julija ostaja enako, medtem ko je od junija upadlo zadovoljstvo s komunikacijo vlade z javnostjo na področju cepljenja. Če jo je junija kot (zelo) dobro ocenilo 27 odstotkov vprašanih, je sedaj takšnega mnenja 14 odstotkov anketirancev.

Raziskavo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 21. in 23. septembrom z metodo spletnega anketiranja v okviru Medianinega spletnega panela. V raziskavi je sodelovalo 510 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti in regiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  02 .10. 2021 ob  17: 22
-1
Danes protest v Trstu, vi cigani pa tukaj nic ne pisete.
manemebasat |  01 .10. 2021 ob  17: 46
Demonstracije po celem svetu, Avstralija, Anglija, Grcija, Italija, Francija, Avstralija, Svica, Belgija, Nizozemska, Nemcija, Kanada, Izrael, ZDA ... pri nas pa telebani ala Stiv in vseved, ki so nasedli tem kriminalcem ne potegnejo glave iz riti.
Stiv Rivs |  01 .10. 2021 ob  16: 00
-2
Bedaki necepilski.
V drugih državah se je enostavno veliko več ljudi cepilo.
Cepivo je orodje za boj proti virusu in ne bedarije, ki jih zganjo tile naši novxaxx bedaki.