ZA VAŠE ZDRAVJE GRE: ZD Izola izdal navodila za ravnanje ob sumu na ošpice (INFOGRAFIKA)

Izola

Direktor Zdravstvenega doma (ZD) Izola Evgenij Komljanec je ob pojavu ošpic, ki ga z zaskrbljenostjo spremlja vsa Slovenija, izdal posebna navodila, kako ravnati ob sumu na ošpice. V prostorih ZD so jih že izobesili, uporabnike pa pozivajo, naj jih dosledno upoštevajo.

Evgenij Komljanec

Pacienti, ki sumijo, da so zboleli za ošpicami, naj počakajo v ambulanti nujne medicinske pomoči v pritličju ZD. Pomembno je, da si z razkužilom razkužijo roke ter si nadenejo zaščitno masko. Gibanje po Zdravstvenem domu naj omejijo na nujno potrebno, zaščitni ukrepi pa ne bodo odveč niti za zdrave osebe, ki obiščejo ZD, poudarja Komljanec.

Znaki ošpic so visoka vročina, hud glavobol, utrujenost, nahod, vnetje očesnih veznic, kašelj. Sledi pojav izpuščaja v ustih, v mehkem nebu, na jeziku, po nebnicah. Drugi in tretji dan se pojavijo majhne bele pege na sluznici nasproti kočnikov, šele 14. dan po okužbi se pojavi izpuščaj na koži.

Bolnik je kužen štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po pojavu izpuščaja, opozarjajo v ZD Izola in pozivajo k upoštevanju izdanih navodil.

Deli novico: