ZA TRI MILIJONE EVROV: Komu je šel v roke 'Biser nad Izolo'

Izola

Štiri hiše nad Malijo, ki jih je 2019 iz stečaja podjetja Proloco Jezersko kupilo podjetje Enerteh Plus v lasti Marleya Mačka, so bile prodane za več kot trikrat višjo ceno. Novi lastnik je podjetje Art3 v lasti Mateja Rutarja in Karoline Jenko, žene znanega podjetnika in bivšega politika, nekdanjega generalnega sekretarja Državljanske liste Janka Jenka. Zanje so odšteli 2,8 milijonov evrov.

Gradbeni projekt štirih hiš nad Malijo, znan pod imenom 'Biser nad Izolo', ima dolgo zgodovino, poročajo Finance. Družba Proloco Jezersko je parcele na Maliji kupila leta 2010; prvotno so bile mišljene kot večstanovanjske, zapletlo pa se je pri gradnji, saj investitor ni gradil skladno z gradbenim dovoljenjem, zaradi česar je gradbeni inšpektor gradnjo prepovedal. Napake je investitor popravil, med pridobitvijo novega gradbenega dovoljenja pa je prišlo do sprememb v urbanizmu – gradnja večstanovanjskih hiš na izolskem podeželju ni bila več možna.

Foto: družba Proloco/finance.si

Podjetje je končalo v stečaju, hiše je leta 2019 kupilo podjetje Enerteh Plus v lasti Marleya Mačka. Gre za bivšega lastnika podjetja Majbert Pharm, javnosti bolj znanega iz poslov dobave hitrih testov med epidemijo covid-19 – leta 2021 je ustvarilo kar 10,6 milijona evrov prihodka. Mačkov Enerteh Plus je 'Biser nad Portorožem' kupilo za 849.000 evrov, čez štiri leta pa prodal za več kot trikratnik cene podjetju Art3 v lasti Mateja Rutarja in Karoline Jenko.

Kot pišejo Finance, so glavni akterji zgodbe med seboj poslovno povezani že iz preteklosti. Matej Rutar, 90-odstotni lastnik družbe Art3, je solastnik podjetja Doro skupaj z Mačkom in Jankom Jenkom, v preteklosti pa je bil tudi lastnik podjetja Majbert. Maček je Majbert brez kupnine prodal Alanu Amadeju Eferlu, danes soustanovitelju platforme Tabler za iskanje družbe pri večernih zabavah ter Klemnu Nicolettiju. Lani je večinska, 60-odstotna lastnica, postala Anja Jenko, hči Janka Jenka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stric iz ozadja |  22 .06. 2023 ob  16: 45
23
Pri vseh teh bajnih vsotah me zanima ali je FURS preverjal od kje kupcem denar?
Ištrijan |  22 .06. 2023 ob  13: 06
19
Še dobro, da je pri nas absolutna prioriteta preganjanje gospodarskega kriminala.....
ManofSteel |  22 .06. 2023 ob  10: 51
-6
Bwahahahahahahahahaha
Pjero Shriba |  22 .06. 2023 ob  10: 15
20
Lepo, lepo.
Nova občinska oblast in kot pričakovano so že stekli zamrznjeni nepremičninski posli.
Ne se čudit, če bodo spremenili pravila gradnje na podeželju itak nimamo nobenega OPN-a
Izoljani pa ponosno pokopali OPN.. hahahahahaha