ZA SLABŠANJE STANJA OBOLELIH NAJ BI BIL KRIV IBUPROFEN: "Fake news" ali resnica? Čakamo odgovore stroke

Svet

Medtem ko število okuženih z novim koronavirusom iz dneva v dan raste, pa znanstveniki vedo vedno več o tem, kaj pomaga pri zdravljenju bolezni, ki jo virus povzroča ter morda tudi o tem, česa zares ni dobro početi. Med vikendom se je po socialnih omrežjih kot ogenj razširilo sporočilo, da naj bi za veliko število smrtnih žrtev v Italiji bilo krivo prekomerno jemanje zdravil, ki vsebujejo ibuprofen in kurtizon. Tudi na nas se je obrnilo več bralcev, ali gre tej informaciji zaupati ali ne, zato smo vsem pristojnim inštitucijam v Sloveniji poslali vprašanja na to temo. Odgovore še čakamo.

Med drugim je francoski minister za zdravje Olivier Véran tvitnil, da naj bi jemanje zdravil, ki vsebujejo ibuprofen in kortizon, spodbujalo infekcijo z novim koronavirusom, zato naj okuženi v primeru, da imajo vročino, raje jemljejo paracetamol.

Kot še piše časnik Guardian, naj bi zdravniki poudarjali, da naj bi bilo protivnetno zdravilo nevarno za tiste z nalezljivimi boleznimi, ker ponavadi zmanjšujejo odziv imunskega sistema telesa. Da bi omejili tveganja, se morajo Francozi že od sredine januarja posvetovati z lekarnami, če želijo kupiti priljubljena zdravila proti bolečinam, vključno z ibuprofenom, paracetamolom in aspirinom.

Pri nas je v javnosti prek socialnih omrežij za vikend zaokrožila informacija, da naj bi ravno jemanje ibuprofena usodno vplivalo na višjo smrtnost bolnikov s koronavirusom v Italiji. Strokovnjaki na dunajski univerzitetni kliniki naj bi preučevali, zakaj imajo nekateri pacienti v Italiji tako hude simptome, čeprav bi lahko virusno okužbo preboleli brez hujših posledic. Odkrili naj bi, da so ti primeri prej jemali ibuprofen. Zato naj bi tudi raziskovalci z Dunaja svetovali vsem, naj v primeru bolečin ne jemljejo ibuprofena, temveč, če že, paracetamol.

Ali drži, da naj bi ravno predhodno jemanje ibuprofena povečevalo simptome gripe in ali je res priporočljivo proti bolečinam raje jemati paracetamol, smo vprašali tudi na slovenskem ministrstvu za zdravje, Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in Zdravniški zbornici. Njihove odgovore še čakamo.

Medtem iz Italije prihajajo spodbudne novice, da se je v boju proti pljučnici, ki jo povzroča novi koronavirus, pri kritičnih pacientih kot uspešno izkazalo zdravilo tocilizumab, ki ga sicer uporabljajo proti revmatoidnemu artritisu. 

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija