ZA SLAB ZRAK V OKOLICI SALONITOVE CEMENTARNE KRIVA KURILNA SEZONA? V njihovi peči avtomobilske gume in odpadna olja, domačini pozivajo k neodvisnim meritvam

Slovenija

V družbi Salonit Anhovo so včeraj v luči očitkov, ki na njih letijo glede onesnaženosti zraka, v sporočilu za javnost zapisali, da je zunaj kurilne sezone kakovost zraka v okolici njihove cementarne celo boljša kot v večini slovenskih krajev. V kurilni sezoni pa slabšo kakovost zraka pripisujejo predvsem individualnim kuriščem.

Po prepričanju družbe dosedanje meritve kažejo, da je kakovost zraka v okolici Salonitove cementarne na letni ravni dobra. Po njihovih navedbah je to mogoče preveriti v letnih poročilih o kakovosti zraka Agencije RS za okolje (Arso). Zunaj kurilne sezone je kakovost zraka v okolici cementarne po navedbah iz Salonita boljša kot v večini slovenskih krajev.

V času kurilne sezone pa je slabša. Po njihovem prepričanju so ključni vir onesnaževanja zraka v občini Kanal ob Soči, kjer leži Anhovo, individualna kurišča. Kakovost zraka je po navedbah Salonita mogoče preveriti na spletnih straneh Arsa, ki meritve od letos na željo in pobudo krajanov dodatno izvaja tudi na merilni postaji v Desklah.

Kot primer so navedli, da je bila kakovost zraka v Desklah 3. februarja, ko peč za proizvodnjo klinkerja s sosežigom odpadkov zaradi rednega letnega remonta ni obratovala, vidno slabša kot v nekaterih večjih mestih po Sloveniji. Iz Arsove tabele, prikazane v sporočilu, je razvidno, da je bila slabša le v Murski Soboti in Novem mestu.

V Salonitu pravijo, da z meritvami redno spremljajo tako izpuste kot kakovost zraka v svoji okolici. Vse meritve so, kot navajajo, pokazale, da je družba pomembno znižala vplive na okolje in danes nima več največjega prispevka k obremenitvam zraka v občini Kanal ob Soči. V Salonitu pravijo, da šesto leto zapored zagotavljajo, da so trajne meritve na dimniku dostopne javnosti tudi preko spleta in preko dveh ekranov v Desklah in Kanalu. Pri meritvah in raziskavah sodelujejo tudi z uveljavljenimi ustanovami doma in v tujini, dodajajo.

Med odpadki, ki jih kurijo v anhovski rotacijski peči, so sicer trdna goriva iz nenevarnih odpadkov, izrabljene avtomobilske gume, manjše količine odpadnih olj ter zaoljenih odpadkov. Sosežig bi zdaj radi še razširili, a so na Arso naslovili pobudo, da se pred odločanjem o povečanju opravi presoja vplivov na okolje. So pa v Salonitu opustili načrte o postavitvi sežigalnice odpadkov.

Obe odločitvi družbe sta bili dobro sprejeti pri prebivalcih območja, ki je že tako močno obremenjeno s starimi bremeni cementarne in uporabo azbesta in jih zaradi slabšega splošnega zdravstvenega stanja ljudi načrti za povečanje pritiska na okolje redno razburjajo. Pogosto prek civilne iniciative izražajo tudi dvom o meritvah onesnaženosti v občini in srednji Soški dolini, za katero pravijo, da umira, ter pozivajo k neodvisnim meritvam.

Odzvali so se tudi zdravniki, ki so lani s peticijo pozvali k zavarovanju okolja v občini Kanal ob Soči pred dodatnim onesnaženjem. Izpostavili so nevarnost, ki jo predstavlja kombinacija pretekle in sedanje onesnaženosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  18 .02. 2021 ob  09: 48
Oni tam že leta in leta kurijo odpadno olje in pnevmatike.