Za rojstni dan molk in barve Ferrarija

Najboljši dirkač formule 1 v zgodovini, Nemec Michael Schumacher, bo danes praznoval 45. rojstni dan. Za njegove bližnje in vse zveste navijače bo dan minil v pričakovanju novih vesti iz bolnišnice v Grenoblu, kjer bivši šampion leži v komi po hudi nesreči med smučanjem v Meribelu.

Sedemkratni svetovni prvak v formuli 1 se je poškodoval v nedeljo dopoldan, ko je s sinom Mickom smučal izven urejenega smučišča, in pri padcu z glavo udaril v skalo. Čeprav pri zavesti, so ga nemudoma pripeljali v bolnišnico, kjer je vse od nedelje v umetni komi. Zdravniki so ga že dvakrat operirali, njegovo stanje v zadnjih dveh dneh pa se ni bistveno spremenilo - je še vedno kritično, a na srečo stabilno.

Schumacher je večji del kariere preživel kot voznik Ferrarija, s katerim je osvojil pet naslovov svetovnega prvaka (še dva z Benettonom), zato vsi pristaši italijanskega proizvajalca bolidov za danes pozivajo ljubitelje tega hitrega športa in nemškega dirkača, da njegov jubilej pospremijo z molkom in v rdečih barvah 'poskočnega konjička'.

Družina - žena Corinna je ves čas ob njegovi postelji - se ob rojstnem dnevu zahvaljuje vsem za dobre želje in besede vzpodbude, hkrati pa prosi, da se upošteva željo družine po zasebnosti in dodaja, da bodo zdravniki obvestili javnost takoj, ko se bo stanje Michaela Schumacherja spremenilo.

Schumacher je lastnik številnih rekordov v formuli 1. Ima 91 zmag na dirkah za svetovno prvenstvo, na stopničkah je bil 155-krat, 68-krat pa je bil najhitrejši v kvalifikacijah. Kariero formule 1 je začel v ekipi Jordan leta 1991, se hitro preselil k Benettonu, kjer je ostal do leta 1996, ko je presedlal v Ferrarija. Leta 2006 je prvič naznanil konec kariere, toda po treh letih premora se je vrnil v hitri cirkus in se od njega dokončno poslovil 2012 kot član Mercedesa.