Za razvoj kadrov v športu 900.000 evrov

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je danes predstavil projekt z naslovom Razvoj kadrov v športu, s katerim želijo aktivne športnike spodbujati, da bodo pridobili formalno izobrazbo ali usposobljenost in ta znanja uporabili pri nadaljnjem delu ali v športu. V ta namen so s pomočjo evropskih sredstev zagotovili 900.000 evrov.

"Osnovna zamisel je, da se dvigne raven dela s športniki in da omogočamo dvojno kariero nekdanjim vrhunskim športnikom," je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil minister Pikalo. V projekt bo vključenih 26 posameznikov, in sicer trije raziskovalci, štirje nekdanji vrhunski športniki ter 19 vrhunskih trenerjev. Pri tem je minister Pikalo izpostavil, da so za trenerje določena zelo visoka merila, znotraj posamezne športne panoge pa se je lahko prijavil le en trener. Na ta način poskušajo na ministrstvu zagotoviti širino projekta. Znotraj vrhunskih trenerjev je izbran tudi en trener za športnike invalide.

"Tak projekt je pomemben, ker z njim sledimo smernicam Evropske unije o dvojni karieri vrhunskih športnikov. Z njegovo pomočjo aktivne športnike spodbujamo, da bodo pridobili formalno izobrazbo ali usposobljenost ter ta znanja uporabili pri nadaljnjem delu ali športu," je povedal Pikalo. Razpis je bil sicer objavljen prvič. Minister je pojasnil, da gre za vsoto 900.000 evrov, razpis pa so objavili decembra lani iz dodatnih pravic porabe iz Evropskega socialnega sklada. Edini, ki se je na razpis prijavil je Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez, je dodal Pikalo.

Podpredsednik slovenskega olimpijskega komiteja Bogdan Gabrovec je pojasnil, da so na komiteju lani sprejeli strateško odločitev, da ustanovijo olimpijski strokovni center. "Prav ta razpis pa je v prvi fazi že zapolnil vsebino centra s kadri," je dejal. Gabrovec verjame, da bodo izbrani kandidati vsa svoja vrhunska znanja, ki so jih pridobili skozi vrhunsko kariero, prenesli na mlajšo generacijo. Velik doprinos bodo po njegovem prinesli tudi mladi raziskovalci. Na olimpijskem komiteju ciljajo, "da rezultati iz 19 mesečnega obdobje postanejo operativni tudi za naprej".

Minister Pikalo je prepričan, da je danes predstavljeni projekt zgolj droben kamenček v mozaiku vzpostavljanja vrhunskega športa. "Nobene medalje in nobenega uspeha ni brez zelo sistematičnega, pa tudi finančno podprtega dela. V Sloveniji imamo zelo dober sistem vzgajanja trenerjev in športnikov in to je tisto, kar se na koncu odrazi v kolajnah," je sklenil minister.

Deli novico: