ZA PORTOROŠKO LETALIŠČE DRŽAVNA SUBVENCIJA NE PRIDE V POŠTEV: Težave s pogrezanjem, sanacija se odmika v prihodnost

Piran

Letališče Portorož, ki je v letu 2022 zabeležilo rekordno število letalskih operacij in prepeljanih potnikov, še ne bo kmalu dočakalo sanacije. Za podaljšanje vzletno-pristajalne steze si prizadevajo že skoraj dvajset let, a brez uspeha. Zdaj se soočajo še s pogrezanjem tal, zaradi česar so zahtevnejša gradbena dela za sanacijo letališča praktično onemogočena. Ker zaradi tega ne morejo uvesti novih rednih letalskih linij, ostajajo tudi brez državne subvencije. 

S podaljšanjem vzletno-pristajalne steze, za katero si portoroško letališče prizadeva že od leta 2004, bi se bistveno povečala varnost in ekonomičnost letov, saj bi bila letala lahko izkoriščena do polne kapacitete. Kljub temu da, kot pravijo, na hitrost državnih postopkov ne morejo vplivati, so že lani ob 60-letnici letališča predstavili razvojne načrte, ki so predvidevali obnovo potniškega terminala, energetsko sanacijo in digitalizacijo procesov, kar naj bi bilo vse uresničeno do letošnjega aprila.

A zadeve so se zakomplicirale do te mere, da je nujno potrebna obnova potniškega terminala zamaknjena v prihodnost, vsaj do jeseni. Stavba se pogreza, zato zahtevnejših gradbenih del ni mogoče izvajati. "V sklopu pripravljalnih del smo naročili geomehanske raziskave tal, na izsledke teh še čakamo," pojasnjujejo na Letališču Portorož.

To pa že ima tudi prve negativne posledice na poslovanje. Brez obnovljenega letališkega terminala namreč ni mogoča vzpostavitev novih rednih letalskih linij, zaradi česar ostaja portoroško letališče, ki je samo v lanskem letu opravilo kar 16.790 letalskih operacij in prepeljalo 30.700 prepeljanih potnikov, tudi brez državnih subvencij.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ratman |  07 .04. 2023 ob  22: 24
Nekoč... ko naj bi državne strukture vozile kovčke opranega denarja iz igralnic v tujino, je obstajal strateški interes države... predvsem za enomotorno letalo z enim potnikom in polnimi kovčki... Še dandanes je tako. 1.83 potnika na pristanek (were iz za pajlot?)... Res ni škoda bencina in miru nad našimi glavami?
siviovcar |  07 .04. 2023 ob  12: 28
Za Magmo se je pa dalo pa za podjetje v Idriji .