ZA POLOVIČNI DELEŽ ADRIAFINA NAJVEČ PONUDIL BSL: "Kupujemo ga izključno zase, ne za gospoda Kostića"

Piran

Na dražbi za nakup polovičnega deleža družbe Adriafin v lasti Istrabenza pred dobrim tednom je največ ponudilo ljubljansko podjetje BSL, danes poroča Delo. BSL je po neuradnih informacijah časnika ponudilo 4,15 milijona evrov, predstavnik podjetja Andrej Toš mlajši pa je za Delo poudaril, da Adriafin kupujejo izključno zase, ne za koga tretjega.

Toš je za časnik pojasnil, da gre za strateško naložbo, "saj menimo, da je Adriafin, tudi zaradi lastništva v Vinakopru, zelo dobro podjetje in ima tudi velik potencial". BSL ima sicer v lasti Parkirno hišo Šubičeva v Ljubljani. Za delež, ki je naprodaj, so se na dražbi potegovali še Klet Brda, Metalka Commerce, poslovnež Mitja Peternel in podjetje Sawal.

V zvezi z namigovanji, da je po svojem očetu, ki je odvetnik srbskega poslovneža Miodraga Kostića, tudi v tem poslu povezan z njim, pa je Toš za Delo poudaril, da Adriafin kupujejo "izključno zase, ne pa za koga tretjega, tudi za gospoda Kostića ne". V Istrabenzu so še v petek za STA sicer pojasnili, da prodajni postopki še niso zaključeni in jih zato ne morejo komentirati.

Bo do prodaje deleža Adriafina BSL sploh prišlo?

Po pisanju Dela pa je vprašanje, ali bo do prodaje sploh prišlo. V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ima vpisano hipoteko na premoženje Istrabenza in bo morala k prodaji dati soglasje, postopkov v teku ne komentirajo. V Luki Koper, ki je druga polovična lastnica Adriafina, pa so dejali, da se bodo o uveljavitvi predkupne pravice odločali, ko in če bodo dobili pobudo za to.

Direktor Kmetijske zadruge Agraria Robert Fakin je za Delo navedel, da nameravajo povečati svoj lastniški delež v Vinakopru na kontrolno raven, zaradi česar odkupujejo delež v lasti malih delničarjev. Po besedah direktorja Vinakopra Boruta Fakina je koprska vinska klet lani prvič prebila devet milijonov evrov prihodkov, ima pa tudi trend rasti na tujih trgih.

50-odstotni delež v Adriafinu, ki je v lasti Istrabenza, je pomemben zlasti zato, ker ima družba v lasti 77,7 odstotka Vinakopra. Najpomembnejša vinska klet na tem območju na skupno desetih legah premore 590 hektarjev vinogradov v vinorodnem okolišu Slovenske Istre.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  13 .06. 2019 ob  01: 17
ke kaco !? spet velika pi....ija, a sami "beztrzajci" ?! tata robert kao skuša pomagat sinu, ma ker so direktive "druge", Andrej in Renata from Zurich "tax oazis meinrat ag" dobro delajo za g-da, ki je vse meso skinu in mu je zato ostala samo kost-ić ?! lp