ZA POKRITJE RAZLIKE MED PRIHODKI IN ODHODKI: Iz državnega proračuna Zpizu šlo 762 milijonov evrov

Slovenija

Prihodki in odhodki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) so bili lani izravnani v višini 7,1 milijarde evrov. Državni proračun je za pokrivanje razlike med prihodki in odhodki namenil 762,2 milijona evrov, izhaja iz poročila zavoda za lani, ki ga je na današnji seji sprejel svet zavoda.

V strukturi prihodkov zavoda je delež davčnih prihodkov, h katerim sodijo prispevki za socialno varnost, znašal 82,7 odstotka, kar je 2,34 odstotne točke več kot leto prej. Delež davčnih prihodkov je bil višji zaradi višjih prihodkov od prispevkov za socialno varnost in je bil najvišji od leta 1996, ko je bila dvakrat znižana prispevna stopnja delodajalca.

Prispevki zaposlenih so med prihodki zavoda znašali 48,8 odstotka, prispevki delodajalcev pa 28,3 odstotka. Kapitalska družba je nakazala 65 milijonov evrov.

Med odhodki zavoda jih je bilo za pokojnine namenjenih 84,9 odstotka. Delež odhodkov za pokojnine iz obveznega zavarovanja, med katerimi so denimo starostne in invalidske, je znašal 9,53 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), je na seji sveta povedal generalni direktor zavoda Marijan Papež.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja je bilo lani povprečno 635.012, kar pomeni 1,1-odstotno rast. To je v primerjavi z rastjo v letih od 2015 do 2022 najvišja rast, v primerjavi z letom 2014 pa enaka. Pokojninska reforma, ki je začela veljati leta 2013, je dolgo delovala, je ocenil Papež. Po njegovih besedah je bilo tudi pričakovano, da se bodo njeni učinki sčasoma manjšali.

Na enega prejemnika pokojnine iz obveznega zavarovanja je lani statistično prišlo 1,57 zavarovanca, kar je enako kot leto prej.

Povprečna starost novih starostnih upokojencev brez prejemnikov predčasne pokojnine in upokojencev z zavarovalno dobo s povečanjem je lani po začasnih podatkih pri ženskah znašala 61 let in osem mesecev, pri moških pa 62 let in devet mesecev, medtem ko je povprečna dopolnjena pokojninska doba po začasnih podatkih pri ženskah znašala 38 let in deset mesecev, pri moških pa pet mesecev manj.

Po Papeževem opozorilu se je lani starostno z dopolnjenimi 40 leti ali več upokojilo 81 odstotkov žensk, kar je tri odstotne točke več kot leto prej, in 76,9 odstotka moških, kar je 8,9 odstotne točke več kot leto prej.

Povprečna starostna pokojnina novih upokojencev brez sorazmernih delov in delnih pokojnin je lani pri moških znašala 1012 evrov, pri ženskah pa 954 evrov.

Na današnji seji so z veljavnostjo od 1. marca dalje tudi uskladili dodatek za pomoč in postrežbo z rastjo cen življenjskih potrebščin, ki je lani znašala 4,2 odstotka. Nove višine dodatka znašajo od 180,85 evra do 518,66 evra. Prav tako so uskladili invalidnine za telesno okvaro, tako da se nove višine gibljejo od 35,93 evra do 123,19 evra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  28 .02. 2024 ob  17: 52
Kdo je dvignil povprečje?