"ŠE NEKAJ LJUDI POGREŠAMO, DO NJIH NE MOREMO": Ogroženo življenje dveh najhuje poškodovanih (FOTO, VIDEO)

Kronika

Požar po jutranji eksploziji v kemični tovarni Melamin v Kočevju je omejen in po zagotovilih pristojnih ni nevarnosti za ponovno eksplozijo. Zakaj je do nje sicer prišlo, še raziskujejo. Za štiri ali pet oseb, ki jih še pogrešajo, najverjetneje ni več upanja, da bi preživeli, je povedal direktor podjetja Srečko Štefanič. Reševalne službe zaradi visokih temperatur požarišča namreč še ne morejo dostopati do njih. Poškodovanih v eksploziji je sicer šest, dva od njih huje. Pristojne službe medtem merijo vpliv požara na okolje, o rezultatih bodo sproti seznanjali javnost. 

Poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin (na fotografiji), župan Kočevja Vladimir Prebilič in direktor družbe Melamin Srečko Štefanič so pojasnili zaenkrat znane podrobnosti nesreče.

Sprva so poročali o okoli 20 poškodovanih, a kot je v izjavi za medije povedal Štefanič, je bilo v požaru v podjetju poškodovanih šest oseb. Štiri so oskrbeli v kočevskem zdravstvenem domu, dva s hujšimi opeklinami pa so prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana, enega s helikopterjem.

Oba sta v življenjski nevarnosti, je povedal vodja urgentnega kirurškega bloka Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Uroš Tominc. "Kar lahko zaenkrat rečemo je, da sta oba življenjsko ogrožena, predvsem so v ospredju obsežne opekline celotnega telesa," je dejal. Oba poškodovana sta moška, eden je mlajši, drugega pa še niso uspeli identificirati.

Oba imata opečen zelo velik del telesa, trenutno ju obravnavajo kirurgi za plastično kirurgijo in opekline, ki bodo natančno ocenili poškodbe. Ali sta zunaj smrtne nevarnosti, bo predvidoma bolj jasno šele v naslednjih dneh.

Toksikologinja Lucija Šarc je pojasnila, da je epiklorhidrin, nevarna snov, prisotna v požaru, močno eksploziven. "Na srečno nima hudih sistemskih učinkov, je pa močen iritant, dražeče deluje, lahko povzroča trajno poškodbo oči, nevaren je za dihalne poti," je naštela.

Po njeni oceni koncentracije v zraku najverjetneje niso takšne, da bi lahko povzročile resne zdravstvene težave osebam, ki so bile v času nesreče v bližnji okolici. Malo verjetno je tudi, da bi se zaradi izpostavljenosti epiklorhidrinu težave pojavile naknadno.

Foto: Facebook Utrip vaše občine

V UKC so takoj ustanovili bolnišnično poveljniško skupino, v sklopu katere so organizirali urgentno oskrbo za veliko poškodovancev hkrati, je pojasnila anesteziologinja Martina Gibina. Odpovedali so nekaj nenujnih operacij in v 20 minutah pripravili 10 prostorov s kompletno oskrbo in z osebjem za obravnavno hudo poškodovanih. Povezali so se tudi s kliničnim toksikologom glede nevarnih snovi, ki so se sproščale v eksploziji.

Ko so v UKC dobili informacijo, da ni toliko poškodovanih - štiri je oskrbelo zdravstveno osebje kočevskega zdravstvenega doma - so znižali stopnjo pripravljenosti in se vrnil v normalno delovanje.

Gasilci trenutno nadzorujejo stanje in temperaturo porušene konstrukcije, ki se mora še ohladiti, da bodo lahko dostopali do mesta, kjer naj bi bili pogrešani. Ti sicer niso zaposleni v Melanimu, ampak so zunanji izvajalci.

Župan Občine Kočevje Vladimir Prebilič je ocenil, da so se vse službe in sistem ob eksploziji odzvali "maksimalno učinkovito". Gasilci so bili na lokaciji v najkrajšem možnem času in lokalizirali požar, vsi varovalni sistemi v podjetju so delovali, kot so morali.

To je v izjavi za medije poudaril tudi direktor Štefanič. "Vplivi so se omejili predvsem na lokacijo tovarne in stran od naselij," je dejal. Situacijo v podjetju so pregledali tudi z droni in ugotovili, da temperatura nikjer ne narašča. Nevarnosti za naslednjo eksplozijo tako ni. Zakaj je prišlo do eksplozije, sicer še raziskujejoEksplodiralo je na pritekališču, kamor so dostavili cisterne surovine, je dejal Štefanič. Zagotovil je, da je podjetje za delovanje imelo vsa ustrezna dovoljenja.

Po zagotovilih poveljnika Gasilske zveze Kočevje Leona Behina so vso požarno vodo ujeli v posebne rezervoarje na lokaciji podjetja, do izliva v okolje po njegovih besedah tako ni prišlo. Zaposleni v podjetju so gasilcem zagotovili, da stvari, ki so gorele, naj ne bi bile zelo problematične. Dodal je še, da smrad in črn dim nista posledica gorenja nevarnih snovi, ampak gorenja v elektro-objektu.

BONUS VIDEO: Kako razširjena je zasvojenost z drogami med mladimi?

Ob gašenju se ni poškodoval noben gasilec, njihovo zdravstveno stanje redno preverjajo zdravstvene službe. V neposredni okolici požara gasilci sicer uporabljajo izolirne dihalne aparate, je še pojasnil Behin.

Pristojne službe med tem izvajajo meritve vpliva požara na okolje, na terenu so med drugim tako požarni inšpektorji ter predstavniki agencije za okolje (Arso), je pojasnil Behin. Predlagali bodo tudi analizo zemljine, kar ni bilo narejeno po požaru v Kemisu, je spomnil.

Ob požaru so bili nemudoma aktivirani tudi vsi resursi kočevskega zdravstvenega doma (ZD), ekipe so v dogovoru z gasilci tako odšle na teren, je pojasnil direktor ZD Gregor Košir. Dva huje poškodovana so prepeljali v ljubljanski univerzitetni klinični center (UKC), kjer so sprva aktivirali načrt za množične nesreče.

Objavil/a Alen Tekavčič dne Četrtek, 12. maj 2022

Naknadno so na Twitterju sporočili, da so zaradi nesreče v Kočevju znižali stopnjo pripravljenosti. "Podatki se spreminjajo, zdaj kaže, da bo v UKC pomoč potrebovalo manj oseb, kot smo poročali, saj so jih oskrbeli v Kočevju," so pojasnili.

Prebilič okoliškim prebivalcem svetuje, naj ne hodijo ven, če to ni nujno, če pa imajo neodložljive opravke, pa naj uporabijo zaščitne maske.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija