Za podelitev častnega doktorata Zupančiču vladala široka podpora

Koper

Včeraj se je v javnosti razširila vest, da devet članov Komisije za ženske v znanosti pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport nasprotuje odločitvi senata Univerze na Primorskem, ki je marca podelil častni doktorat sodniku Boštjanu M. Zupančiču. 

Kot so zapisali, menijo, da je podelitev "zmotna in škodljiva tako javnomnenjsko kot v okvirih univerzitetnega delovanja" in še: "Ravno častni doktorati, eno najvišjih priznanj, ki jih univerza lahko podeli zaslužnim posameznicam in posameznikom, so namenjeni udejanjanju teh vrednot na individualni ravni. Tega pa v primeru prof. dr. Boštjana M. Zupančiča ne prepoznamo," navajajo v sporočilu za javnost.

Člani strokovne komisije za pripravo strokovnega mnenja o utemeljenosti priznanja so bili prof. dr. Ernest Petrič, prof. dr. Marko Pavliha,  mednarodni pravnik prof. dr. Andras Sajò in prof.  dr. Tomaž Pisanski.

Boštjanu M. Zupančiču podpisniki očitajo zanemarjanje osnovnih izhodišč sodobnih znanosti o človeku in ob tem subjektiven odnos do žensk, pri čemer, kot so zapisali, "ne ponižuje in omalovažuje le njih, temveč tudi pripoznane norme znanstvenega dela in pisanja".

Danes pa je prišel tudi odgovor Univerze, kjer so zapisali, da je Senat Univerze na Primorskem na svoji 16. redni seji 20. februarja 2013 po pregledu predlaganih kandidatov za priznanja in nagrade UP za leto 2012 z izrazito večino glasov sprejel sklep, da se prof. dr. Boštjanu M. Zupančiču podeli naziv častnega doktorja znanosti Univerze na Primorskem.

"Sklepati je, da se gnev skupine podpisnikov nanaša na osebno mnenje prof. dr. Boštjana M. Zupančiča, in sklepati je, da je pri pobudi vedno istega kroga posameznikov bilo sedanje vodstvo UP še enkrat zlorabljeno preko vsebin, ki jih težko komentira," so še zapisali v svojem pojasnilu.

Več iz rubrike Družba:

V Portorožu Dnevi slovenske informatike

Boste častili pol litra tudi vi?

Mladinski raziskovalci, ki obetajo

Deli novico: