ZA OTROKE, KI JIH ZANIMA FILM: Zavod Otok z novimi programi v obalnih občinah

Izola

Zavod Otok v letošnjo jesen vstopa z novimi programi na področju filmske vzgoje v obalnih občinah in s tradicionalnimi sodelovanji s partnerskimi festivali in filmskimi pobudami iz širše regije. Še ta mesec bodo v starem mestnem jedru Kopra pripravili filmsko rajanje za otroke, družine in mlade.

 

Nov program za promocijo filmske kulture bo med 24. in 29. oktobrom ponudil filmske programe za malčke, otroke, mladostnike in družine, od kratkih animiranih in celovečernih filmov do Chaplina in novih upodobitev slovenskih junakov v filmu. Programa za malčke Lisička in druge zgodbe ter Slon kolesari po svetu bodo pospremile tudi ustvarjalne delavnice, so sporočili iz zavoda.

Starejši otroci se bodo na ustvarjalnih delavnicah spoznali s svetom animiranega filma, kjer jim bodo režiserji predstavili zakulisje ustvarjanja. Med drugim bodo na tridnevni intenzivni delavnici posneli kratek film v stop motion tehniki in prikazali dela mladih ustvarjalcev iz Primorske regije in Italije. V sodelovanju s programom Filmska osnovna šola bodo za pedagoge pripravili usposabljanje o načelih in dobrih praksah filmske vzgoje.

V novem šolskem letu so pripravili tudi filmski projekt za mlade Filmski klub, ki ga organizirajo za otroke od 12. do 14. leta. V okviru kluba bodo mladi vse šolsko leto s strokovnimi mentorji in filmskimi ustvarjalci gledali filme in preko pogovora pridobili znanja o filmski govorici ter posneli svoj film. Zavod Otok bo poleg tega v sodelovanju z novogoriškim Kinoateljejem ponovno pripravil Festival Poklon viziji.

Zavod Otok je letos sicer bil uspešen na kar treh razpisih Ustvarjalne Evrope, podprograma Media. Poleg podpore za izvedbo mednarodnega filmskega festivala Kino Otok so uspeli še z dvema projektoma filmske vzgoje, ki ju nameravajo izvajati v istrskih občinah. Gre za program The Film Corner, katerega cilj je zasnova, razvoj in testiranje inovativnega nabora pedagoških pristopov in vsebin na uporabnikom prijaznem interaktivnem spletnem orodju za filmsko vzgojo, ter pristop k mednarodnemu projektu Moving Cinema: Metodologije, strategije in orodja za približevanje evropskega filma otrokom in mladim ter njihov razvoj v aktivno občinstvo.

Deli novico: