ZA OMILITVENE UKREPE NAMENJENIH 400.000 EVROV: Na koprsko občino prispelo več kot 250 vlog

Koper

Na razpis Mestne občine Koper za dodelitev nepovratnih sredstev za izvajanje omilitvenih ukrepov z namenom zmanjšanja vplivov emisij iz pristaniške dejavnosti je prispelo 250 vlog. Strokovna komisija jih bo zdaj ovrednotila in do konca junija oblikovala prednostno listo. Za omilitvene ukrepe je koprska občina letos zagotovila 400.000 evrov.

Približno polovica prispelih vlog se nanaša na obnovo stavb najožjega pasu od pristanišča do Cankarjeve in Kidričeve ulice, druga polovica pa na obnovo objektov v ožjem pasu do ceste Zore Perello Godina in Ferrarske ulice, so danes sporočili iz koprske občine. Kot so dodali, gre v večji meri za zamenjavo stavbnega pohištva, obnovo fasadnega ometa in izolacijo strešne ali podstrešne konstrukcije, le nekaj pa je takih, ki predvidevajo celovito obnovo stanovanjske enote.

Strokovna komisija bo vse vloge najprej vsebinsko pregledala in ustrezno ovrednotila, nato bo oblikovala prednostno listo, ki jo bodo objavili predvidoma v drugi polovici junija. V proračunu za letošnje leto je sicer Mestna občina Koper za ta namen zagotovila 400.000 evrov nepovratnih sredstev. Gre za sredstva, ki jih Luka Koper na podlagi dogovora z občino letno namenja za izvajanje omilitvenih ukrepov.

Višina nepovratnih sredstev, ki jih lahko pridobi upravičenec, znaša najmanj 50 odstotkov upravičenih stroškov naložbe. Izjema so socialno šibki občani, ki bodo upravičeni do finančne spodbude v obsegu 100 odstotkov upravičenih stroškov naložbe, vendar ta ne sme presegati najvišje določene vrednosti sredstev glede na površino stavbe oziroma dela stavbe. Najvišji znesek sofinanciranja znaša 17.000 evrov, in sicer za stanovanjske površine, večje od 91 kvadratnih metrov.

Sredstva so namenska in bodo dodeljena za tiste naložbe, ki v največji meri odpravljajo oziroma zmanjšujejo vplive pristaniške dejavnosti na okolje in zdravje ljudi ter kulturno dediščino. Mednje sodijo zamenjava stavbnega pohištva, izvedba fasadnega ometa, izolacija strešne ali podstrešne konstrukcije, vgradnja sistemov prečiščevanja in prezračevanja zraka, namestitev klimatske naprave in posaditev ustreznih sredozemskih zimzelenih grmovnic in dreves, še izhaja iz občinskega sporočila za javnost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija