ZA NEPRIMERNO OBNAŠANJE KAZNI TUDI DO 200 EVROV: Kje in zakaj vas bodo na Obali oglobili?

Izola

Obalna mesta se v času turistične sezone soočajo z izzivom, kako zagotoviti red in čistočo, zato so v poletnih mesecih občinski redarji še posebno aktivni pri nadzoru spoštovanja mestnih odlokov in drugih predpisov. Za kakšna ravnanja vas lahko doleti kazen in v kakšni višini? 

Preverili smo, kakšna pravila obnašanja in kateri ukrepi za vzdrževanje javnega reda bodo v poletni turistični sezoni veljali v obalnih mestih. Najbolj neizprosni do dopustniške ležernosti so tudi letos v Izoli. Tukaj ostaja v veljavi vrsta prepovedi in zapovedi, ki so jih uvedli z Odlokom o javnem redu in miru leta 2021 – od prepovedi gibanja v kopalkah po mestnih ulicah do prepovedi pripravljanja hrane na javnih krajih, prirejanja piknikov na kopališčih, parkiriščih in drugih javnih površinah, prenočevanja v parkih, tržnicah in avtobusnih postajališčih.

Prepovedano je tudi uživanje alkoholnih pijač na vseh javnih krajih, zunaj prostorov, ki so določeni za točenje in konzumiranje alkoholnih pijač. Ena izmed obveznosti zapoveduje lastnikom živali, da morajo na javnih površinah v urbanem okolju nositi s seboj steklenico z vodo za splakovanje živalskega urina. Globe za kršitve so visoke in znašajo do 200 evrov.

Kako so se ti ukrepi doslej obnesli? Vse od uveljavitve strogega odloka je bilo delo občinskih redarjev usmerjeno predvsem k ozaveščanju in opozarjanju. Na občini navajajo, da med kršitelji izrazito prevladujejo tujci, in sicer "gre predvsem za mlajše moške brez zgornjega dela oblačil. Kršitelji niso bili vidno opiti, kršitve pa ne posledica razuzdanih zabav, kakršne so pogoste predvsem v tujini oz. na posameznih turističnih destinacijah," zagotavljajo.

V Kopru bolj sproščeno, a kljub temu globe do 200 evrov

Za razliko od Izole Mestna občina Koper (MOK) nima posebnega odloka, v katerem bi prepovedovala določena vedenja, na primer hojo v kopalkah po mestnem jedru, vendar pa velja vrsta prepovedi

Tako je varstvo javnih površin določeno z Odlokom o občinskih cestah in javnih površinah, ki med drugim prepoveduje sprehajanje psa in drugih domačih živali brez povodca, hranjenje prostoživečih živali, lomljenje drevja in grmovja ter poškodovanje urbane infrastrukture.

Globa za kršitve znaša 200 evrov, nadzor izvajata občinsko redarstvo in inšpekcija. Med turisti je priljubljeno tudi kampiranje v parkih, na plažah in parkiriščih, ki pa je prepovedano že v zakonu o javnem redu in miru. Globa za tovrstna dejanja znaša 83,45 evra.

O tem, da bi po zgledu Izole prepovedali sprehajanje po mestnih ulicah v kopalkah, v kabinetu župana Aleša Bržana ne razmišljajo – na mizi ni nobenega predloga, da bi uvajali dodatne globe za neprimerno obnašanje v času turistične sezone.

Kot pravijo, "zagotavljanje večjega reda in miru ni odvisno samo od pisanja glob in kazni, ampak terja ta problematika širši pristop, ki vključuje ozaveščanje javnosti in vzgojo mladih. Župan zato takšnega ukrepa zaenkrat ne namerava predlagati."

V Piranu pobuda, da bi prepovedali pitje alkohola in prenočevanje na javnih površinah ni bila sprejeta – junija 2021 so jo občinski svetniki zavrnili. Tudi V Ankaranu zaenkrat še ne razmišljajo o tovrstnih ukrepih – kršitve javnega reda in miru nadzirajo v okviru veljavne zakonodaje.

"Policija in občinski redarji bodo izvajali povečan obseg dela, na plažah pa bodo v poletnem času okrepili sodelovanje z reševalci iz vode in reditelji. Poleg tega za zagotavljanje javnega reda in miru na terenu poleg policije dodatno skrbi tudi Občina Ankaran, ki na izpostavljenih območjih zagotavlja dnevno prisotnost rediteljev, redarjev in naravovarstvenih nadzornikov," zagotavljajo na ankaranski občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Boršteran |  09 .06. 2023 ob  20: 36
Kar se tiče kopalk, pa brez majic okoli hodit in glede psov naj kaznujejo tudi turiste in ne samo domačine! Po Izoli se jih vidi ful a redarji lepo mimo. Naj gre kdo od domačih bo takoj multa! Pristranski so za popizdit
Ištrijan |  09 .06. 2023 ob  12: 16
Upam, da od unih gor dobro pokasirajo in da jih olupijo, da jih pasa volja hodit dol v Istro!
Prognostik |  09 .06. 2023 ob  10: 49
Domačini nimajo prostorja za parkirati, razen če plačajo, ponoči in podnevi hrup iz pristanišča, hrup od nočnih prireditev - basi, to je vse okej za župana. Če pa kdo slučajno roštilja na plaži. takoj klicat redarje in zašlatat kazen. Pa pejte u pizdo materno!
solinar |  08 .06. 2023 ob  21: 31
16
Kar se kazni tiče, pogrešam kazen za bruhanje na javnem kraju.
V Piranski občini lahko vsak kruli in tuli do jutra oz. onemoglosti. Očitno so občinski svetniki večkrat zraven, da se jim zdi to OK.
damian |  08 .06. 2023 ob  18: 32
-13
DEJTE MIR. HVALA BOGU , DA TA DVA MESECA JE MALO MOVIMENTA! POZIMI NA OBALI SLABSE KO JE BLA KORONA. IN SE SOBODAJALCI VESELI....
damian |  08 .06. 2023 ob  18: 32
-11
DEJTE MIR. HVALA BOGU , DA TA DVA MESECA JE MALO MOVIMENTA! POZIMI NA OBALI SLABSE KO JE BLA KORONA. IN SE SOBODAJALCI VESELI....
Piero Panin |  08 .06. 2023 ob  18: 21
Dva redarja za celo mesto a?
V bistvu ne bo sprememb :-)
Ajde zdej ce peces cevapcice na parenzani pol lahko da kdo pride
Martin Kacur |  08 .06. 2023 ob  17: 08
15
A z rutami na glavi pa lahko?
manemebasat |  08 .06. 2023 ob  17: 00
11
Kaj pa prdenje? Zahtevam, da redarji hodijo okoli in ovohavajo riti!