ZA MALENKOST BOLJŠE KOT DAN POPREJ: Znova nova okužba tudi v Kopru

Slovenija

V Sloveniji so v četrtek na okužbo z novim koronavirusom testirali 1274 oseb in potrdili 16 pozitivnih primerov. Hospitaliziranih je 10 bolnikov s covidom-19, torej en več kot v sredo. Na intenzivni negi ni nobenega bolnika, prav tako nihče ni umrl. Trenutno je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) aktivnih 136 okužb. Doslej so v Sloveniji opravili 104.201 test na covid-19, skupno potrjenih pa je 1649 okužb.

V četrtek so okužbe z novim koronavirusom potrdili na različnih koncih Slovenije. Tri so odkrili v občini Ljubljana, dve v Dravogradu ter po eno v Kopru, Domžalah, Cerknici, Moravčah, Ajdovščini, Trbovljah, Krškem, Črenšovcih, Hočah-Slivnici in Staršah. Primere okužb so doslej potrdili v 156 občinah, najmanj 10 primerov pa v 29 občinah.

Med 16 na novo potrjenimi okuženimi jih je pet v starostni skupini 15-24 let, šest v starostni skupini 25-34 let, trije v starostni skupini 35-44 let, po en pa v starostnih skupinah 45-54 let in 55-64 let. Drugače kot v začetku epidemije je v Sloveniji trenutno bistveno več okuženih med moškimi, je na današnji novinarski konferenci pojasnila namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni NIJZ Nuška Čakš Jager.

V Sloveniji trenutno sledimo enajstim skupkom okužb, ki so večinoma vzniknili z vnosi iz tujine. Eden od skupkov se je med drugim pojavil v večjem trgovskem podjetju, vir okužbe pa predstavljajo tudi gostinski lokali, je opozorila Čakš Jagrova. Iz teh skupkov še vedno prihajajo nove okužbe, je opozorila. Junija je bilo sicer 59 primerov okužb v Sloveniji povezanih z vnosi iz tujine, 22 z lokalnimi prenosi, pri osmih primerih pa vira okužbe epidemiologi niso mogli določiti. Največ okužb je bilo vnesenih z Balkana, pa tudi iz Kazahstana in Rusije.

Čakš Jagrova je prebivalce še pozvala, naj ob epidemiološkem poizvedovanju navedejo verodostojne in pravilne podatke. Na podlagi teh epidemiologi po njenih besedah ocenijo tveganje in na osnovi strokovnih smernic pripravijo predloge ukrepov. "Epidemiološka anketa je naše glavno orodje, da zamejimo širjenje okužbe," je poudarila.

Dodala je še, da je epidemiološka služba krepko obremenjena. "Če se število novih primerov dnevno izrazito viša, se strategija epidemiološkega dela spremeni iz faze zadrževanja okužbe v fazo blaženja," je pojasnila. V tem primeru bi bile najvišje na lestvici prioritet epidemiologov ranljive populacije, kot so na primer oskrbovanci v domovih za starejše.

Dotaknila se je tudi epidemiološke situacije na Hrvaškem, ki jo je opisala kot "precej burno". Soočajo se z obsežnima izbruhoma na območju Zagreba in Slavonije. Po ocenah hrvaških epidemiologov so vzrok za velik del izbruhov druženja, kot so poroke in druge zabave, na katerih ljudje ne upoštevajo zaščitnih ukrepov.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so zaradi splošnega poslabšanja epidemiološke situacije novega koronavirusa od danes prepovedani vsi obiski hospitaliziranih bolnikov. Izjemoma bodo obiski pri kritično bolnih, pri otrocih na otroških oddelkih bo lahko še naprej prisoten starš, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Kljub prepovedi bodo obiski še naprej možni na intenzivnih enotah in pri bolnikih na paliativnem zdravljenju oziroma so kritično bolni. O obisku se bo treba dogovoriti z lečečim zdravnikom. Na otroških oddelkih je pri otroku lahko prisoten en izmed staršev, ki pa mora biti zdrav, so sporočili.

V UKC Ljubljana obiskovalce pozivajo, da ob vstopu upoštevajo navodila zdravstvenega osebja in varnostne službe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija