ZA KRISA ZBRALI NEVERJETNIH 3,4 MILIJONA EVROV: Višek denarja bo šel drugim pomoči potrebnim otrokom

Koper

Minuli torek smo prvič objavili zgodbo o 19-mesečnem dečku iz Kopra, ki se bori z zahrbtno in smrtonosno boleznijo, za katero sicer obstaja izredno drago zdravilo. 2,3 milijona evrov je potrebnih za en odmerek tega revolucionarnega zdravila iz ZDA, ki bi Krisu Zudichu omogočilo normalno življenje. Slovenija se je angažirala, stekla je obširna dobrodelna akcija in po manj kot tednu dni je cilj dosežen. Zbrali so nekaj več kot 3,4 milijona evrov, je sporočilo društvo Palčica Pomagalčica, ki je zanj zbiralo denar.

"Hvala vsem!!! Cilj za Krisa je dosežen!!!" je prek družbenega omrežja Facebook sporočilo humanitarno društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki, ki je vodilo obširno zbiranje prispevkov. Kot je društvo še sporočilo preko svoje Facebook strani, so teleoperaterje že zaprosili, da se SMS-sporočila KRIS5 na 1919 zaustavi.

Objavil/a Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki dne Ponedeljek, 30. september 2019

"Iskreno povedano, ne vem, kje imam glavo. Sploh še ne dojemam vsega. Občutki so nepopisni. To je zmaga vseh nas, zmagala je cela Slovenija," je ob novici, da je dobrodelna akcija obrodila sadove, za Regional povedala Krisova mamica Ana Jerak.

"Nihče od nas ni pričakoval, da se bo denar zbral tako hitro. To je bilo za vse presenečenje. Presenetilo nas je tako zelo, da smo šele v petek, ko smo videli, da se je zbralo že več kot milijon evrov, začeli urejati papirologijo z Ameriko," je priznala. 

Pred mlado družinico je nekaj napornih dni: že danes jih čaka sestanek na društvu Palčica Pomagalčica, ki hrani ves zbran denar, urediti morajo ogromno papirjev, "še sami se moramo organizirati"

Kot je pred dnevi dejal nevrolog s pediatrične klinike v Ljubljani Damjan Osredkar, prve izkušnje s tem zdravilom v ZDA kažejo, da zelo uspešno zavre to bolezen in zelo izboljša naravni potek bolezni. Kot smo že poročali, je imelo odločilno vlogo pri razvoju zdravila podjetje Bia Separations iz Ajdovščine. Krisova zgodba pa je odprla tudi vprašanje, zakaj malčkovega zdravljenja ne krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Kot zatrjuje Ana Jerak, bodo višek denarja namenili drugim otrokom, potrebnim pomoči"Zbrana sredstva bodo najprej namenjena Krisovemu zdravljenju, saj smo vendarle za njega zbirali denar, preostanek pa bomo seveda namenili še drugim otrokom iz Slovenije, ki prav tako potrebujejo pomoč. To bo toliko lepše, ker bo bolan otrok pomagal drugemu bolanemu otroku." 

Podatek, da se je zbralo precej več kot potrebnih 2,3 milijona evrov ne bi presenetil, saj so se ob izjemni medijski podpori aktivirali številni posamezniki, društva, podjetja, dobrodelne organizacije, športni klubi, kulturne institucije in nevladne organizacije. Za Krisa ni zbirala le Slovenija, akcija je segla tudi onkraj naših meja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  01 .10. 2019 ob  10: 17
@max, ti nisi očitno nobenega, nekateri pa smo kompenzirali pa smo par 10€ nakazali.
max |  30 .09. 2019 ob  12: 52
-10
Zbrano je že čez 3.400.000 , se pravi toliko slovencev je dalo po 1 evro :P