ZA IZBRUH BOLEZNI V ILIRSKI BISTRICI NI BIL KRIV TATARSKI BIFTEK: Okužba se je prenesla po drugi poti

Slovenija

Preiskava izbruha norovirusa v Ilirski Bistrici je pokazala, da vir okužb, ki so povzročile zdravstvene težav več ljudem, niso bila živila iz tamkajšnje mesnice. Kot so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je šlo najverjetneje za kontaktni prenos preko embalaže.

NIJZ je skupaj z upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano zaključil preiskavo izbruha nalezljive bolezni v Ilirski Bistrici. Glede na klinično sliko, potek obolenja in rezultate laboratorijskih analiz je preiskava pokazala, da je bil povzročitelj izbruha norovirus.

Med 25. in 30. decembrom lani so namreč v Ilirski Bistrici zaznali izbruh nalezljive bolezni. Z znaki akutnega gastroenterokolitisa je zbolelo 123 oseb, pri devetih vzorcih pa so kot povzročitelja izolirali norovirus.

Ker je obstajal sum, da bi bilo lahko vzrok okužb uživanje mesnih živil iz tamkajšnje mesnice, predvsem tatarskega biftka, so opravili epidemiološko poizvedovanje, preverili higieno v mesnici in zdravniško pregledali tamkajšnje zaposlene. Odvzeli so tudi vzorec sumljivega živila pri oboleli osebi, vzorce blata pri nekaterih obolelih ter izvedli izredni nadzor pristojne inšpekcije službe v mesnici.

Kot navajajo na NIJZ, je iz poročila o mikrobiološkem preizkušanju živila, tatarskega biftka, razvidno, da so preizkušani parametri v mejah sprejemljivih vrednosti. "Iz tega je mogoče sklepati, da ne gre za okužbo živil, kupljenih v mesnici, temveč za kontaktni prenos, verjetno preko embalaže, ki je prišla v stik z delovnimi površinami, predvsem tistimi, ki se jih dotikajo stranke (prodajni pult, POS terminal, dozator razkužila)," so zapisali.

Prav tako niso izključili možnosti predhodnih okužb oseb, ki so se udeležile družinskih praznovanj ali prednovoletnih druženj in prireditev, ki lahko okužbo prenesle v svoje domove in med sorodnike.

Pred ponovnim odprtjem so sicer v mesnici izvedli poostren higienski režim v mesnici, novih okužb pa po tistem niso zaznali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija