ZA HRVAŠKO OBALO RAZGLASILI RDEČI ALARM: Orkanski sunki vetra, morje lahko poplavi mesta

Svet

Na Kvarnerju in v Dalmaciji danes pričakujejo nevihte z veliko dežja in močnim vetrom s hitrostjo do 130 kilometrov na uro. Zato so za celotno hrvaško obalo razen Istre razglasili rdeči alarm. Med drugim pričakujejo, da bo morje poplavilo obalo v mestih, dež pa povzročil poplave ulic v nekaterih mestih.

Na Jadranu se bo zmeren jugo do konca dneva okrepil tudi do orkanskih sunkov, je opozoril hrvaški hidrometeorološki zavod, ki je tudi objavil rdeči alarm za večji del hrvaške obale. V zaledju Dalmacije in v Gorskem kotarju pričakujejo močan dež, posebej v drugem delu dneva. Niso izključili niti možnosti hudourniških poplav zaradi dežja v mestih niti zemeljskih plazov in zvišanja rečne gladine. Zaradi nizkega tlaka, plime in močnega južnega vetra pa bi morje lahko poplavilo obalo v krajih ob morju, kot se je zgodilo v ponedeljek zvečer v Kaštelih pri Splitu.

Zaradi slabih vremenskih razmer je prekinjenih več ladijskih in katamaranskih linij, je danes sporočil hrvaški avtoklub (Hak). Opozorili so tudi na plazove na cestah v goratih območjih in ob jadranski magistrali. Izpostavili so, da so cestišča mokra in spolzka v večjem delu države ter da ponekod v notranjosti Hrvaške megla znižuje vidljivost. Hrvaški vremenoslovci napovedujejo, da se bo deževno vreme nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija