ZA DNEVNE OBISKOVALCE ODSLEJ PLAČLJIVA PARKIRNINA OB DOMU DVA TOPOLA: Na upravi so nam zaupali razlog za svojo odločitev

Izola

Dnevni obiskovalci plaže ali starega mestnega jedra Izole bodo po novem za parkirnino v parku ob Domu dveh topolov morali odšteti pet evrov. "Upoštevajoč dejstvo, da je število parkirnih mest na območju Doma dva topola prostorsko omejeno, vsekakor ne moremo zagotavljati (brezplačnega) parkiranja vsem obiskovalcem Izole, ki sploh niso gostje v Domu dva topola. Tem so namenjena javna parkirišča na območju Izole," pravi Mateja Toman iz uprave doma.

Nekatere je v minulih dneh razburilo obvestilo uprave izolskega Doma dva topola o tem, da bo odslej znotraj njihovega parka parkiranje med 4. julijem in 31. avgustom plačljivo, in sicer po pet evrov na dan. Ker je dom namenjen invalidom, so se mnogi ob tem začudili, a kot kaže, ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled.

Kot so nam pojasnili na upravi doma, se že dalj časa soočajo s težavo, da poleg rehabilitantov v njihovem parku parkirajo tudi dnevni obiskovalci, pa tudi drugi, ki želijo svoje vozilo pustiti v senci, znotraj ograjene površine, čeprav niso gostje doma in so zgolj obiskovalci Izole oziroma plaže, ki je v bližini Doma dva topola.

"Posledično se vedno pogosteje soočamo s situacijo, ko je število parkiranih vozil prekomerno in otežuje gibanje uporabnikov invalidskih vozičkov, poleg tega pa parkirana vozila povsem blokirajo dostavno, in kar je še huje, intervencijsko pot za reševalna ali gasilska vozila," opisuje Mateja Toman, ki hkrati spominja, da na dejstvo, da mora biti zagotovljena prosta intervencijska pot in omogočeno neovirano gibanje z invalidskim vozičkom (dovolj prostora na poti ob parkiranih vozilih), opozarjajo že dolgo, "a, žal, nekateri tega enostavno ne upoštevajo, kar lahko potencialno ogroža življenje in varnost v primeru požara ali potrebe po nujni medicinski pomoči, ko intervencijska vozila nimajo neoviranega dostopa."

Kot je pojasnila Tomanova, so zato v domu sprejeli odločitev, da brezplačno zagotovijo parkiranje na svojih površinah vsem invalidom, ki so v Domu dva topola na obnovitveni rehabilitaciji. "Ker rehabilitanti s spremljevalci predstavljajo veliko večino naših gostov, so s tem razpoložljiva parkirišča skoraj v celoti zapolnjena," opisuje.

Parkiranje drugih pa želijo omejiti s parkirnino prav z razlogom, da bi se pogosteje odločali za parkiranje na bližnjih javno dostopnih parkiriščih in ne bi zasedali prostora v parku. "V kolikor se bo pokazalo, da ta ukrep ne bo dovolj, bomo prisiljeni parkiranje vsem drugim, ki niso na rehabilitaciji v Domu dva topola, preprečiti," še pravi Tomanova.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  08 .07. 2022 ob  08: 03
Na omenjenem parkirišču pa parkira tudi veliko občanov, ki živijo v bližini. Poleg tega, pa so parkirana vozila skoraj vse do plaže po Levstikovi ulici, kjer so tudi domačini ter lastniki nepremičnin. Pod klancem Levstikove ulice pa je tudi majhni parkirišče, ki je tudi venomer polno in tudi tam oarkirajo domačini. Navzgor je še edino možno parkirišče pri Cerkvi, ki je tudi velikokrat zasedeno, pa parkirajo tudi domačini, ki so že veliko let lastniki stanovanj in hiš v Levstikovi ulici, Garibaldijevi ulici, ulici Giordano Bruno, Trubarjevi ulici in Aškerčevi ulici. Vse to priča, kako in na kakšen način je urejen promet v izoli in kako je podhranjena s parkirišči v letnih mesecih. Toda, tako je tudi v drugih mestih po svetu in ponekod se morate prej najaviti, tako kot v Veneciji, če želite v mesto. Žal so to omejitve, ki se jih bomo morali posluževati tudi pri nas, kolikor želimo vsaj malo urediti pločevinasto kačo. Že tako je promet močno povečan, tako, da potrebujemo iz Portoroža do Izole, skoraj polocivo toliko časa, kot iz Izole do Ljubljane. To, da smo na našem področju zaspali, da so nas naši sosedje Hrvati, ki so mahoma zgradili avtocesto do U,aga in Plovanije, mi pa nismo namredovali niti za meter, razen našega tunela in obvoznice. Pa tudi sicer se od tam pa vse do mejnega prehoda Sečovlje in Dragonja, spet vije dolga kolona pločevinaste kače. Tako, da odgovornost za takšno stanje ni pri turistih in obiskovalcih, ki pripotujejo iz celega sveta, da bi uživali v morskih radostih, ampak, pri oblastnikih, ki svojih obljub ne znajo uresničiti!!!
anton |  07 .07. 2022 ob  10: 40
... zaključek, po delu bom še težje dobil parkirno mesto v izoli, saj bodo vozila, ki so do sedaj lahko parkirala na omenjeni lokaciji, parkirana drugje ... še en dokaz, da izola nujno potrebuje garažno hišo ... izola, "zbudi se", saj nas ostale občine "prehitevajo" z razvojem po levi in desni ...