Za diplomati vohunijo tudi v hotelih

Britanska agencija za elektronsko prisluškovanje GCHQ nadzoruje sisteme hotelskih rezervacij, da lahko spremlja diplomate in druge zastopnike držav na njihovih uradnih poteh, razkriva časnik Der Spiegel. Tajno ime programa je Kraljevi vratar, GCHQ pa z njim ciljno nadzoruje rezervacije v več kot 350 hotelih po svetu.

Kot poroča Spiegel, se britanska tajna služba osredotoča predvsem na hotele, v katerih pogosto prenočujejo diplomati in člani državnih delegacij. Podatki se osvežujejo dnevno, GCHQ pa z njimi pridobi informacije o potovalnih načrtih zanimivih osebnosti. Spiegel je svoje poročilo osnoval na dokumentih, ki jih je pridobil od ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna.

Informacije služijo "tehničnim oddelkom" britanskih služb, da se še pred prihodom diplomata pripravijo na vohunjenje - na primer na prisluškovanje telefonu v sobi ali vzpostavitev nadzora nad v sobi nameščenim računalnikom. V GCHQ navedb Spiegla za časnik niso želeli "niti potrditi, niti zanikati".

Še eno sramotno razkritje

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sicer ni jasno, kako pogosto je program dejansko uporabljen. Gre za še eno sramotno razkritje za britanske obveščevalne službe. 5. novembra se je moral v Berlinu zagovarjati britanski veleposlanik, saj so mediji razkrili, da ima britansko veleposlaništvo v svojih prostorih v nemški prestolnici nameščeno skrivno vohunsko gnezdo.

Deli novico:

špijun |  17 .11. 2013 ob  17: 53
Ne vem kaj je tu sramotnega, saj je to njihovo delo, vsak pa dela zase oz. svojo državo