ZA DALJŠO ŽIVLJENJSKO DOBO VAŠIH PNEVMATIK: Kaj morate narediti v teh mrzlih dneh (FOTO)

Avtomoto

Zelo spremenljivo vreme in velike temperaturne razlike, ki smo jim priča v zadnjih nekaj tednih, močno vplivajo tudi na pnevmatike. Da bo vaša vožnja varna in zanesljiva, preverite, kaj lahko naredite sami, da bodo pnevmatike imele daljšo življenjsko dobo.

Že danes lahko na hitro preverite, ali je globina profila pnevmatik na vašem avtomobilu še vedno ustrezna, ali pa so vaše gume morda že toliko obrabljene, da nimajo več karakteristik varnih in zanesljivih gum. Globino lahko preverite s kovancem za dva evra, katerega debelina srebrne obrobe je enaka minimalni še dovoljeni globini profila (tri milimetre) pnevmatik.

Obalni pas izjema

V teh dneh bodite še posebej previdni. Vozite strpno in počasi, na vaše letne pnevmatike pa namestite verige, v kolikor se sneg že vidno oprijema cestišča.

Obalni pas je izjema pri pravilu o uporabi obvezne zimske opreme, ki je sicer zakonsko določena med 15. novembrom in 15. marcem. Na slovenski obali uporaba zimskih pnevmatik ni obvezna, pa vendar veljata dve drugi pravili, ki ju nikakor ni za zanemariti, še posebej v teh dneh, ko sneži tudi ob morju. Globina profila letnih (kot tudi zimskih pnevmatik) mora biti v tem času minimalno tri milimetre. Drugo pravilo se nanaša na verige, ki morajo biti shranjene in na dosegu roke v vsakem avtomobilu.

Dovolj zračnega tlaka

Da zimske gume v popolnosti opravijo svojo nalogo, morajo vedno biti tudi dovolj napolnjene. Ob nizkih zimskih temperaturah zračni tlak v gumah pada hitreje kot skozi leto, zato je zelo pomembno, da na približno 1000 prevoženih kilometrov preverite in po potrebi dodate zračni tlak. Ko se temperature hitro spustijo zelo nizko, tako kot se to dogaja v teh dneh, tlak pada še hitreje in ga je potrebno preverjati pogosteje. Koliko pritiska mora biti v pnevmatikah, je odvisno od vrste vozila, vrste pnevmatike in pa tudi od namembnosti uporabe vozila in posledično mase vozila ter potnikov in tovora. Podatek o tem, kolikšen je predviden idealni pritisk za vaše pnevmatike, se ponavadi nahaja v notranjosti zapiralnega pokrova, kjer dotakamo gorivo in pa v priročniku o avtomobilu.

Obrnite jih

Da boste s pnevmatikami prevozili kar največ kilometrov, je priporočljivo, da jih na vsakih osem do deset tisoč kilometrov obrnete oziroma jih rotirate. S tem bodo ohranile dober oprijem, se enakomerno obrabljale z obeh strani in tako imele posledično daljšo življenjsko dobo. Pnevmatike lahko rotirate med sprednjimi in zadnjimi kolesi le v primeru, če so vse štiri enakih dimenzij.

Na fotografijah zgoraj in spodaj je prikazano, kako pravilno rotirati pnevmatike na vozilih s pogonom na vseh štirih (ali samo zadnjih) kolesih in kako jih rotirati takrat, ko ima avtomobil pogon na prvi dve kolesi.

Čeprav je rotacija pnevmatik nezahtevno opravilo, pa je vseeno priporočljivo, da ga zaupate strokovnjakom. Ponovno centriranje po rotaciji načeloma ni potrebno, vendar morda smiselno, če pnevmatike večkrat rotirate sami. Centriranje je nujno tudi takrat, ko med vožnjo začutite vibracije.

Shranjevanje pnevmatik

Rok trajanja pnevmatikam lahko podaljšamo tudi s pravilnim shranjevanjem. Ko bo napočil čas in boste zimske gume zamenjali za letne, upoštevajte, da se pnevmatike brez platišč shranjuje drugače kot tiste s platišči. Kako jih pravilno shraniti?

Kot so zapisali na spletni strani gume-direkt.com, pnevmatike s platišči obesimo ali jih naložimo eno na drugo, pri čemer jih je občasno potrebno zasukati (slika zgoraj). Pnevmatike brez platišč nikoli ne obesimo, niti jih ne nalagamo, ampak jih skladiščimo pokončno (slika spodaj). Shranite jih v čistem, suhem in temnem prostoru, stran od direktne sončne svetlobe. Če jih shranjujete v nepokritem prostoru, jih obvezno tudi zavijte v zaščitno folijo ali jih kako drugače pokrijte.

Deli novico:

@ĐURKO |  01 .03. 2018 ob  21: 59
kdo pa je tebi reku, da je na Goriški ta izjema? Sam na obali imaste ta glup zakon, k škodi marsikomu v celi Sloveniji
ĐURKO |  01 .03. 2018 ob  15: 32
-6
TO NEUMNO IZJEMO JE TREBA TAKOJ ODPRAVIT IN TUDI NA OBALI IN GORIŠKEM PREDPISAT OBVEZNO UPORABO ZIMSKIH GUM .
crni ovcar |  01 .03. 2018 ob  13: 35
-1
sem mislil...kaj niso ,da sprednja levo gre na zadnjo levo itd
crniovcar |  01 .03. 2018 ob  13: 32
ru je slika 4x4 in zadnji pogon ---kako pa na sprednji pogon...
1 euro |  01 .03. 2018 ob  13: 25
debelina 3 mm je na kovancu za 1 eur, ne pa 2.