Za 2,5 milijarde dolarjev projektov

Svet

Več kot 2,5 milijarde dolarjev bodo namenili za projekte, s katerimi bodo v rojstnem kraju ustanovitelja komunistične Kitajske Mao Zedonga obeležili 120. obletnico njegovega rojstva, so poročali kitajski mediji. Poročila o vrtoglavih zneskih pa so dodobra razburila kitajsko javnost.

Mao, ki je v času kitajske državljanske vojne komunistično partijo pripeljal do zmage, je bil rojen v Shaoshanu v osrednji kitajski provinci Hunan 26. decembra 1893.

Mesto Xiangtan, katerega del je Shaoshan, bo zapravilo 2,54 milijarde ameriških dolarjev za 16 projektov, ki so povezani z dokaj okroglo obletnico. Med projekti je tudi prenova turističnega centra in ohranitev nekdanjega doma kitajskega komunističnega voditelja.

Med projekti so sicer tudi infrastrukturni, kot sta avtocesta in hitra železnica, s katerimi želijo pritegniti nove obiskovalce.

 

Lokalne oblasti v Xiangtanu so pozdravile projekte ob slovesnosti in poudarile, da so najbolj pomembni v tem trenutku.

A kitajski uporabniki spleta so se burno odzvali na vrtoglavih 2,54 milijarde dolarjev, ki jih bodo namenili za te projekte in ki so veliko višji od vsote 1,95 milijarde dolarjev, o kateri so poročali pred dnevi.

Njihovi odzivi prikazujejo problematiko razkošnih projektov kitajskih oblasti v času, ko navadni kitajski državljani ostro kritizirajo vladne funkcionarje zaradi korupcije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Projekti Xiangtana so sicer le del slovesnosti ob obletnici, ki jo bodo obeležili po celotni Kitajski.