Z UVEDBO NADZORA 14 KONTROLNIH TOČK: Ponovno odločbe za obmejno prebivalstvo

Slovenija

Policija bo ob uvedbi nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarko uvedla 14 kontrolnih točk, in sicer 12 na hrvaški in dve na madžarski meji. Na teh bo prehod mogoč za vse, ki bodo izpolnjevali pogoje. Na ostalih mejnih prehodih bo prehod mogoč le za državljane EU. Čez nekatere točke na meji pa bodo z dovolilnicami lahko prehajali le obmejni prebivalci.

Vlada je namreč danes sprejela odlok o uvedbi začasnega ponovnega nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Nadzor bo Slovenija uvedla v soboto, in sicer najprej za 10 dni z možnostjo podaljšanja, a ne za več kot dva meseca.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar mora zdaj najprej izdati odredbo o določitvi mejnih prehodov z Republiko Hrvaško in Madžarsko, na katerih bo v času trajanja začasnega ponovnega nadzora dovoljeno prehajati državno mejo, je na novinarski konferenci policije danes navedel direktor uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi Marko Gašperlin. Omenjena odredba je po njegovih besedah v pripravi in mora biti najkasneje v petek tudi objavljena.

Slovenija tako vzpostavlja mejne kontrole in prehode treh kategorij. Prva bodo torej kontrolne točke, 12 na meji s Hrvaško in dve na meji z Madžarsko, kjer bo nadzor izvajala policija. Prehod na teh bo mogoč za vse potnike z izpolnjenimi pogoji, tako za osebni kot tovorni promet. Za državljane tretjih držav bo prehod meje mogoče zgolj na omenjenih 14 točkah.

Druga kategorija bodo prehodi, namenjeni izključno državljanom EU, kjer stalne prisotnosti policije ne bo, bo pa po potrebi, je navedel Gašperlin.

Kot je še napovedal, pa bodo ponovno obudili tudi odločbe za obmejno prebivalstvo. Slednji so imeli v preteklosti že dovolilnice in pravico do prehajanja meje na posebnih, maloobmejnih prehodih in bodo lahko to pravico znova uveljavljali bodisi z veljavnimi ali pretečenimi dokumenti ali če bodo na drug način dokazali, da so upravičeni do prehodov v okviru tega obmejnega prometa, je pojasnil Gašperlin. Tudi tam bo policija izvajala nadzor glede na razmere.

Tiste, ki se bodo znašli na napačnem mejnem prehodu, bo policija usmerila na prave, predvsem državljane tretjih držav. Med morebitnimi sankcijami, ki jih ima policija na voljo, je Gašperlin navedel opozorila, v določenih primerih pa tudi sankcije, skladne z zakonom o nadzoru državne meje.

Policija se sicer intenzivno pripravlja na uvedbo nadzora na meji, tako s pripravo usmeritev in pravnih podlag kot tudi kadrovsko. Na meji s Hrvaško imajo je že postavljena ustrezna infrastruktura za nadzor, medtem ko bodo na Madžarski to poskušali zagotoviti, denimo s postavitvijo šotorov. Kot je zatrdil Gašperlin, pa bo policija v vsakem primeru z uvedbo nadzora poskušala čim manj "zagreniti" življenje prebivalcem ob meji.

Slednje je danes zagotovil tudi notranji minister Poklukar, ki enako pričakuje tudi od italijanskih oblasti, ki bodo od sobote izvajale nadzor na meji s Slovenijo.

Zaradi migracijskega pritiska in zaradi razmer na Bližnjem vzhodu je sicer več držav EU v zadnjem času uvedlo ali se odločilo za podaljšanje nadzora na notranjih schengenskih mejah. Med njimi je Avstrija, ki nadzor na meji s Slovenijo izvaja že od leta 2015 in ga je pred kratkim podaljšala še za pol leta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija