Z nožem v Buckinghamsko palačo zaradi socialne pomoči

Kronika

Britanski moški, ki je v ponedeljek skušal oborožen z nožem vstopiti v Buckinghamsko palačo, je danes na zaslišanju na sodišču dejal, da se je želel britanski kraljici Elizabeti II. pritožiti zaradi višine svoje socialne pomoči. Moški je v palačo skušal vstopiti čez severna osrednja vrata, a so ga policisti pridržali.

44-letnega Davida Belmara so policisti nato preiskali in odkrili nož. Elizabete II. v času incidenta sicer ni bilo v palači.

Belmar, ki prihaja s severa Londona, je danes na londonskem sodišču priznal posedovanje orožja in nedovoljeno gibanje na tuji posesti. Belmar ima že dalj časa težave z duševnim zdravjem, je na zdravilih in je nevaren samemu sebi, so ugotovili na sodišču. Sodnik je zanj odredil vrnitev v pripor in je preložil izrek sodbe.

"V priporu je policistom dejal, da si želi videti kraljico, saj da ni zadovoljen s svojo socialno pomočjo. Je nevaren za javnost in nevaren za kraljico," je na zaslišanju dejal tožilec Edward Aydin.

Belmar je nekoliko obseden s kraljico in je že leta 1989 prejel opozorilo, ker je uporabil pirotehnična sredstva na zemljišču Buckinghamske palače, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najresnejši incident, povezan z luknjami v varovanju Buckinghamske palače, se je sicer zgodil leta 1982. Takrat je brezposelni moški Michael Fagan prišel v zasebne kraljičine sobe, medtem ko je bila v postelji. Deset minut je kraljica govorila z vsiljivcem, ki je v palačo splezal po žlebu, preden je izkoristila priložnost, ko je Fagan zaprosil za cigareto, ter sprožila alarm.