Z JULIJEM BREZPLAČNO NA AVTOBUSE IN VLAKE: To velja za okoli 600.000 upravičencev

Slovenija

V skladu z novelo zakona o cestnem prometu iz oktobra lani bodo imeli upokojenci od 1. julija na voljo brezplačen prevoz v medkrajevnem linijskem prevozu potnikov v notranjem cestnem in železniškem prometu. Upravičencev je okoli 600.000, za koriščenje ugodnosti pa morajo pri izvajalcu prevozov vložiti ustrezno vlogo.

DZ je novelo zakona, katere osnovni cilj je bil vzpostaviti pravno podlago za podaljšanje koncesij prevoznikom v javnem potniškem prometu za dve leti, da bi lahko država v tem času objavila nov razpis, oktobra lani potrdil soglasno. Brezplačni javni prevoz za upokojence so poslanci v zakonsko besedilo vključili, ko je že bilo v parlamentarnem postopku. Ministrstvo za infrastrukturo je takrat vodila Alenka Bratušek, ki je na seji DZ povedala, da si želijo omogočiti večjo mobilnost upokojencem, ne da bi se to poznalo pri njihovih pokojninah. Srednjeročni cilj države bi sicer moral biti po njenem mnenju zagotoviti javni potniški promet brezplačen za vse.

Glede upokojencev v noveli zakona piše, da so do brezplačnega prevoza v medkrajevnem linijskem prevozu potnikov v notranjem cestnem in železniškem prometu upravičeni upokojenci oz. starejši od 65 let, ki niso v delovnem razmerju ali ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti. Prav tako ne smejo biti poslovodna oseba gospodarske družbe ali direktor zasebnega zavoda.

Novela zakona bo s 1. julijem omogočila tudi brezplačne prevoze v javnem potniškem prometu imetnikom invalidske kartice ugodnosti ter vojnim veteranom. Mladi registrirani in kategorizirani športniki s statusom dijaka ali študenta pa lahko od letošnjega februarja svojo subvencionirano vozovnico uporabljajo tudi za prevoze na treninge in tekme, tudi če so ti izven kraja bivališča oz. izobraževanja.

Da se bodo lahko upokojenci brezplačno vozili z avtobusi in vlaki, morajo na prodajno mesto izvajalca prevozov osebno ali po pošti vložiti ustrezno vlogo. Ob tem se morajo izkazati z osebnim dokumentom, podatek o njihovem statusu pa se bo pridobil avtomatsko iz uradnih evidenc. Medtem morajo invalidi predložiti evropsko kartico ugodnosti za invalide, vojni veterani pa izkaznico vojnega veterana.

Na podlagi te vloge bo izvajalec javnega prevoza izdal upravičencem subvencionirano vozovnico za območje Slovenije z veljavnostjo 12 mesecev. Po preteku tega obdobja oz. največ 30 dni pred iztekom veljavnosti vozovnice, bo treba vložiti novo vlogo za brezplačni prevoz.

Na ministrstvu za infrastrukturo zaradi zmanjševanja tveganj okužbe z novim koronavirusom upravičencem svetujejo, naj vloge za pridobitev vozovnice oddajo prek običajne ali elektronske pošte. Prevozniki bodo redno sprejemali in obdelovali vloge, vozovnice pa bodo upravičenci na prodajnih mestih lahko prevzeli po hitrem postopku in v najkrajšem možnem času. Zanje bodo morali odšteti tri evre.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija