Z ENO METLO IN LOPATO SO USTVARILI ZGODBO O USPEHU: Že 20 let skrbijo za urejeno Izolo (FOTO)

Izola

Komunala Izola in Varstveno delovni center Koper (VDC Koper) sta v Izoli danes obeležila 20-letnico izvajanja t. i. Zelenega programa, v sklopu katerega se v dejavnost vzdrževanja in čiščenja javnih površin v občini Izola vključuje tudi osebe s posebnimi potrebami. Med nastopi uporabnikov in uporabnic VDC Koper, tekmovanja v čiščenju in ločevanju odpadkov ter nagovori pomembnih akterjev programa, so poudarili temeljni namen sodelovanja, to je širitev možnosti za delo in večjo socialno vključenost ljudi s posebnimi potrebami v družbo.

Od leve proti desni: izolski župan Danilo Markočič, direktorica VDC Koper Dragica Fojan in direktor Komunale Izola Denis Bele

Zeleni program, ki sta ga pred 20 leti pričela ustvarjati Komunala Izola in VDC Koper, je program z družbeno-socialno noto, program, ki vzpodbuja in omogoča vključevanje oseb s posebnimi potrebami v družbo, s tem pa preprečuje njihovo marginalizacijo.

"Program je za nas pomemben, ker omogoča našim varovancem, da lahko delajo v običajnem delovnem okolju med drugimi ljudmi. Socialnega vključevanja se ni možno učiti, če smo ločeni, če smo zaprti v institucijah," je poudarila direktorica VDC Koper Dragica Fojan. Ob tem se je zahvalila začetnikom programa, "ki so že leta 1999 videli stvari, ki so danes zapisane v Konvenciji Združenih narodov o pravicah invalidov. Že takrat so gojili vrednote, kot so skrb za sočloveka, solidarnost, spoštovanje, prostovoljstvo in javno dobro, mi pa se jih danes trudimi gojiti še naprej."

Varovanci VDC Koper so na proslavi tudi zapeli in zaplesali.

Aktivnosti so se začele izvajati še v času pred ustanovitvijo samostojnega zavoda VDC Koper, v okviru Delavnic pod posebnimi pogoji, ki jih je organiziral Center za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan. Prvi dogovor za opravljanje del je bil sklenjen leta 1999 z Zdravstvenim domom Izola. Temu je še istega leta, ob podpori Občine Izola, sledil dogovor o sodelovanju s Komunalo Izola, kar je omogočilo širitev programa in zagotovilo delo večjemu številu uporabnikov.

V skladu s slednjim dogovorom se skrb za tri igrišča v mestu (Birba 1, Birba 2 in igrišče v parku Oktobrske revolucije), po dvajsetih letih, še vedno kontinuirano in uspešno izvaja. Na podlagi prvih pozitivnih izkušenj so se podobni programi začeli razvijati v vseh enotah VDC Koper. Uporabniki VDC pa so se, poleg sodelovanja pri vzdrževanju otroških igrišč, letos pridružili tudi aktivnostim za ureditev prostorov novega CUP-a, ki ga je Komunala Izola v mesecu maju odprla v centru Izole.

Varovanci VDC Koper so se skupaj z mentorji pomerili v tekmovanju pobiranja in ločevanja odpadkov.

Kot je na današnji proslavi izpostavil eden izmed začetnikov Zelenega programa Tomo Dadič, so program začeli "z eno staro metlo, eno staro lopato in nekaj vrečami. Stvar se je tako razvijala, da smo danes tu, kjer smo. Zahvalil bi se tudi lokalni skupnosti. Pomembno je namreč dajati možnosti tovrstnim organizacijam, saj na ta način našo skupnost gradimo, jo delamo lepo in toplo."

Vesel, da ideja o tovrstnem sodelovanju ni bila le muha enodnevnica, ampak zgodba o uspehu, je tudi izolski župan Danilo Markočič, ki je izpostavil, da je tudi zaradi tega sodelovanja Izola lepša, boljša in prijaznejša.

Ob tej priložnosti je izolska komunala sodelavcem iz VDC Koper podarila novo, hitrejšo in bolj varno kosilnico.

"Že 20 let pišemo zgodbo o medsebojnem spoštovanju, sodelovanju, družbeni odgovornosti, vključevanju, koristnemu delu in predvsem skupnemu razvoju. Potrditev tega, da gre za primer dobre prakse je to, da smo leta 1999 bili pionirji na tem področju, v tem času pa nam je sledilo še veliko drugih," je ponosno povedal direktor Komunale Izola Denis Bele.

Spomnil je, da je Izola bila že večkrat ocenjena kot najbolj urejeno in čisto mesto v svoji kategoriji – teh rezultatov pa ne bi mogli doseči brez sodelovanja z varovanci VDC Koper. Plemenito sodelovanje bodo na Komunali Izola ohranjali še naprej, še posebej s pomočjo Radoša Petrovića, ki na komunali "zavzeto in s srcem koordinira sodelovanje z VDC Koper." V znak dobrega sodelovanja je Komunala Izola VDC Koper podarila nov delovni stroj – kosilnico, s katero bodo lahko njihovi uporabniki svoje naloge opravljali lažje in s še večjim veseljem.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  18 .09. 2019 ob  10: 22
-1
Jst bi spokau se ostale ki so doma med stirimi stenami in zivijo v svojem druzbeno socialnem svetu malo v akcijo