Z BONOM NA DOPUST OD 1. JUNIJA: Proračun bodo stali 345 milijonov evrov

Slovenija

Turistične bone, ki bodo v želji pomagati slovenskemu turizmu vključeni v tretji paket protikoronskih ukrepov, bo mogoče koristiti od 1. junija. Prejeli jih bodo vsi prebivalci Slovenije, proračun pa bodo stali 345 milijonov evrov, je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Predstavil je še nekatere druge nove ukrepe za gospodarstvo.

Zdravko Počivalšek
 
Počivalšek je danes na vladni novinarski konferenci povedal, da bodo mladoletni državljani Slovenije prejeli bone v vrednosti 50 evrov, odrasli pa v vrednosti 200 evrov. Koristiti jih bo mogoče za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v hotelih, apartmajih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje, je povedal.

Boni bodo izdani v elektronski obliki, uveljavljati pa jih bo mogoče z davčno številko pri izbranem ponudniku turistične storitve. Temu bo Finančna uprava RS strošek povrnila v osmih dneh. Celotno vrednost bo treba izkoristiti naenkrat, in sicer najpozneje do 31. decembra. Če bo DZ tretji protikoronski zakon pravočasno sprejel, bodo veljali od 1. junija dalje, je povedal Počivalšek.

Državo bo izdaja turističnih bonov stala 345 milijonov evrov, Počivalšek pa pričakuje, da bodo dopustniki za storitve, ki jih na izbrani lokaciji ne bodo mogli plačati z bonom, porabili dodatnih 172 milijonov evrov. Ob tem je poudaril, da bo turizem posledice epidemije čutil še dolgo časa in da ga pri tem ni mogoče primerjati z avtomobilsko ali katero drugo industrijo. "Turizem je v času epidemije praktično obstal, medtem ko so druge panoge lahko nemoteno delovale, tudi proizvodne," je podčrtal.

Bo pa vlada v tretji protikoronski zakon, ki ga bo po napovedih vladnega govorca Jelka Kacina predvidoma potrdila še danes, vključila pomoč tudi podjetjem iz drugih gospodarskih panog. Med njimi je Počivalšek omenil podaljšanje ukrepa subvencioniranja čakanja na delo samo za določene panoge ter ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa za vse panoge. Slednjega je podrobneje že predstavil minister za delo Janez Cigler Kralj.

Slovenskemu turizmu je šlo do izbruha epidemije dobro

Lani je država zabeležila šesto zaporedno rekordno turistično leto. V nastanitvenih obratih so našteli 6,23 milijona turistov, ki so ustvarili 15,79 milijona prenočitev. Število vseh turistov je poraslo za pet odstotkov, število njihovih prenočitev pa za 0,6 odstotka, kažejo začasni statistični podatki. Tuji turisti - teh je bilo 4,7 milijona - so lani predstavljali 75 odstotkov vseh turistov v Sloveniji. Njihovih prenočitev je bilo 11,4 milijona, kar pomeni nekaj več kot 72-odstotni delež vseh turističnih prenočitev.

Največ tujih turistov je prišlo iz Italije (597.553), Nemčije (584.837) in Avstrije (396.527). Pri prenočitvah pa so prednjačili nemški turisti (1,52 milijona) pred italijanskimi (1,28 milijona) in avstrijskimi (1,01 milijona). Na Slovenski turistični organizaciji (STO) so ocenili, da bo upad povpraševanja v turizmu letos med 60- in 70-odstoten, in sicer ob predpostavki, da se ukrepi v regiji začnejo sproščati z junijem. Na gospodarskem ministrstvu pa ob sprejemu ustreznih ukrepov računajo na okoli 40-odstotni zdrs.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija