Z ANKARANOM SE TUDI V SEDMIH LETIH NI BILO MOGOČE DOGOVORITI: Zato so svetniki MOK sprejeli ta odlok

Koper

Koprski mestni svet je danes dokončno sprejel odlok, s katerim je enostransko določil, da ima Mestna občina Koper 94,05 odstotka ustanoviteljskih in kapitalskih pravic v javnih zavodih, ki si jih deli z občino Ankaran. Na seji je bilo sicer največ razprave o podelitvi petih koncesij za zobozdravstveno oziroma fizioterapevtsko dejavnost.

Z Ankaranom se v sedmih letih po ločitvi občin niso zmogli dogovoriti o financiranju skupnih ustanov. Najbolj sporno je bilo financiranje kulturnih ustanov, kot sta gledališče in knjižnica, ki jih Koper kot mestna občina mora imeti, za Ankaran pa to ni obvezno.

V Kopru so aprila v prvi obravnavi sprejeli odlok, ki ustanoviteljske pravice in dolžnosti deli v razmerju števila prebivalcev, kot v takšnih primerih določa zakon o lokalni samoupravi. Danes so opravili drugo obravnavo in odlok spremenili le toliko, da so določili enoletno prehodno obdobje za uskladitev aktov.

Sklenili so, da ima Mestna občina Koper 94,05 odstotka ustanoviteljskih pravic in dolžnosti v javnem podjetju Marjetica, Javnem stanovanjskem skladu Mestne občine Koper, Ljudski univerzi Koper, Gasilski brigadi Koper, Zdravstvenemu domu Koper, Osrednji knjižnici Srečka Vilharja, Gledališču Koper, Pokrajinskem muzeju Koper, Vrtcu Delfino blu, Osnovni šoli Pietro Paolo Vergerio il Vecchio in Javnem zavodu za šport Mestne občine Koper.

V javnem podjetju Rižanski vodovod, Glasbeni šoli Koper in Obalnih lekarnah, kjer so ustanoviteljice vse štiri občine slovenske Istre, je koprski delež po tem izračunu 58-odstoten.

Največ razprave je na današnji seji sprožilo podeljevanje koncesij za dejavnosti zobozdravstva in fizioterapije. Dva koncesionarja se bosta letos upokojila, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa je občini Koper odobril šest novih zobozdravstvenih programov, štiri za odrasle in dva za mladino.

Iz Zdravstvenega doma Koper so sporočili, da zaradi prostorske in kadrovske stiske ne morejo zagotoviti potrebne dostopnosti do teh storitev. V občinski upravi so se odločili podeliti štiri koncesije za opravljanje zobozdravstvene dejavnosti, tri za odrasle in eno za mladino, ter eno koncesijo za dejavnost fizioterapije. Kot je pojasnil vodja urada za družbene dejavnosti Timotej Pirjevec, trije programi zobozdravstva ostajajo na razpolago Zdravstvenemu domu, če se bo odločil odzvati na poziv ZZZS.

Svetniki Gibanja Svoboda in italijanske narodne skupnosti so izrazili željo, da bi zdravstveni dom podrobneje obrazložil stališče in da bi imeli v občini jasnejše kriterije za podeljevanje koncesij, a so ocenili, da drugače kot s koncesijo zobozdravnikov ne bi mogli privabiti, zato so glasovali za sklep, ki je bil sprejet z 28 glasovi proti dvema.

Svetniki so podprli tudi nov režim ureditve parkirišč v Olmu in Prisojah. Na pobudo tamkajšnje krajevne skupnosti bodo garažna hiša Prisoje in nekatera parkirišča plačljiva, okoliški prebivalci pa bodo lahko pod ugodnimi pogoji kupili abonmaje. Zdaj namreč opažajo, da med stanovanjskimi bloki pogosto pustijo avtomobile tisti, ki se v Koper vozijo od drugod, stanovalci pa ostanejo brez parkirnih prostorov.

Občinski svet je sklenil še uskladiti turistično takso z občinami Ankaran, Izola in Piran pri znesku 2,5 evra, vendar bo podražitev stopila v veljavo šele z letom 2024.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija