Z 20 KM/H PO PRIMORSKI AVTOCESTI: Izvedeli smo, kaj bo potovalo proti Luki Koper (FOTO, VIDEO)

Koper

Kot smo poročali že včeraj, bo v tem in naslednjem tednu po primorski avtocesti potekal izredni prevoz, ki se bo premikal s hitrostjo 20 kilometrov na uro. Izvedeli smo, kaj bodo prevažali.

Gre za Kolektorjeve transformatorje, ki so preko Luke Koper s posebno ladjo namenjeni v Vietnam. Običajno jih sicer prevažajo po železnici do roterdamske luke, že danes zvečer pa bodo začeli svojo pot po slovenskih cestah proti Luki Koper.

Vsak posamezen transformator tehta 170 ton, prevažalo pa jih bo posebno vozilo, skupne dolžine 70 metrov in skupne teže 400 ton.

Z izrednimi prevozi je sicer najbolj obremenjena avtocesta od Kopra do Šentilja. Niso pa takšni projekti prav nobena novost za Luko Koper, ki velik tovor pretovarja. Pogosto gre za turbine za hidroelektrarne, generatorje, uparjalnike, kotle in vetrne turbine. Med zanimivejše tovore pa spadajo še različna plovila in vozila, posebni delovni stroji in celo luksuzni bazeni.

Najtežji projektni tovor, ki so ga pretovorili z luškimi dvigali, je bil težek 105 ton. Z ladijskimi dvigali so pretovorili uparjalnik za jedrsko elektrarno Krško, ki je tehtal 200 ton in pot nadaljeval po cesti. Najtežji kos projektnega tovora, ki so ga pretovorili, pa je bil na relaciji med dvema ladjama, tehtal pa je kar 350 ton.

Transformatorji bodo tokrat potovali s hitrostjo 20 kilometrov na uro, promet pa bo zaradi tega oviran in upočasnjen. Potovali bodo ponoči, pa vseeno – bi lahko to povzročilo nov kolaps na naših cestah?

Na prometno-informacijskem centru so nam pojasnili, da "daljši zastoji vsekakor bodo, zato je predviden tudi postanek. Osebna vozila bodo lahko obvozila po regionalni cesti, za tovorna vozila pa se pričakuje daljše zastoje."

Več podrobnosti pa v spodnjem videoposnetku. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Silvana63 |  07 .06. 2023 ob  13: 01
To! En vikend mira!
Martin Kacur |  07 .06. 2023 ob  10: 44
22
Yes, v petek zjutraj naj krene iz Ljubljane proti Kopru. Kakšen mir bomo imeli pred "sekret turisti".