YOUTUBER POSTAL POSLANEC EVROPSKEGA PARLAMENTA: "Pišemo zgodovino"

Svet

Popularni ciprski YouTuber Fidias Panayiotou je bil izvoljen kot neodvisni poslanec Evropskega parlamenta. Panayiotou je znan po svojih drznih spletnih podvigih, vključno s poskusi objemanja 100 slavnih osebnosti, med njimi tudi Elona Muska, in preživljanjem tedna v krsti. Kljub temu, da nima političnih izkušenj, je 24-letni YouTuber z več kot 2,6 milijona naročnikov osvojil tretje največje število glasov z 19,4 odstotki.

"To, kar se je zgodilo, je bilo šokantno, pravi čudež," je dejal Panayiotou. Državni televiziji CyBC je povedal: "Stranke naj to vzamejo kot opozorilo, da se morajo modernizirati in poslušati ljudi." Lani je Panayiotou povzročil ogorčenje na Japonskem zaradi YouTube videa, v katerem je brezplačno potoval z vlaki in zajtrkoval v petzvezdničnem hotelu, ne da bi plačal. Posnetek, ki je zbral milijone ogledov, prikazuje, kako potuje po Japonski na znanem hitrem vlaku, pri čemer se izogiba plačilu vozovnic z skrivanjem v straniščih in pretvarjanjem, da je bolan.

V nedeljo je Panayiotou proslavil svojo zmago na zborovanju na Trgu svobode v Nikoziji, glavnem mestu Cipra, kjer je izjavil: "Pišemo zgodovino. Ne samo na Cipru, ampak tudi mednarodno." Po poročanju Politica je Panayiotou januarja napovedal svojo kandidaturo na volitvah. Na ciprski televiziji Alpha Cyprus, kjer je nosil superge, kratke hlače, suknjič in tri kravate, je priznal, da še nikoli ni volil, malo ve o politiki in EU, vendar ne more več prenašati stalne vladavine 'piflarjev' v Bruslju.

Ko je Panayiotou aprila vložil svojo kandidaturo, je priznal, da njegov cilj ni bil biti izvoljen, temveč motivirati mlade, da se vključijo v politiko. Ciper ima približno 900.000 prebivalcev, od katerih je bilo več kot 683.000 registriranih za glasovanje na volitvah konec tedna. Udeležba na Cipru je bila nekaj manj kot 59-odstotna - v primerjavi s 45 odstotki na volitvah leta 2019, pri čemer analitiki pripisujejo povečanje deloma 'učinku Fidiasa'.

Po analizi podatkov izhodnih anket, ki jih je izvedel novičarski portal Philenews, je Panayiotou prejel 40 odstotkov glasov starostne skupine od 18 do 24 let in 28 odstotkov glasov starostne skupine od 25 do 34 let. Izvoljenih je bilo šest ciprskih poslancev. Panayiotou je bil tretji za konservativno stranko DISY (25 odstotkov), ki je obdržala svoja dva poslanca, in komunistično stranko AKEL (22 odstotkov), ki je izgubila enega od svojih dveh poslancev. Ciprski volivci so izvolili tudi poslanca iz ultranacionalistične stranke ELAM (11 odstotkov) in centristične stranke Diko (10 odstotkov).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  12 .06. 2024 ob  09: 34
Kmalu bo lahko objel še Grimsa.