WHO Z DOBRO NOVICO: Obeti cepiv proti covidu-19 so fenomenalni

Svet

Direktor evropskega urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Hans Kluge je danes ocenil, da so obeti cepiv proti covidu-19 fenomenalni. Ob tem je opozoril, da bodo zaloge cepiva sprva zelo omejene in da se morajo države odločiti, kdo bo cepljen najprej.

Na WHO je "vse večje soglasje", da bi se morali najprej cepiti starejši, zdravstveni delavci in osebe s pridruženimi boleznimi. Novi koronavirus lahko še vedno povzroči ogromno škodo, je na brifingu za medije v Koebenhavnu opozoril Kluge, vendar je "prihodnost videti svetlejša", saj testiranja potencialnih cepiv dajejo pozitivne rezultate.

"Več kot je kandidatov, večje so možnosti za uspeh," je dejal Kluge. "Cepiva skupaj z drugimi javnozdravstvenimi ukrepi pomenijo konec akutne faze pandemije in obnovo gospodarstev na dosegu roke," je dodal.

Velika Britanija je v sredo kot prva država na svetu za splošno uporabo odobrila cepivo proti covidu-19 nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech in ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer. Cepivo bo na Otoku na voljo prihodnji teden, prednost pri cepljenju pa bodo imeli oskrbovanci v domovih za starejše ter zdravstveno in negovalno osebje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija