WHO SVARI PRED NAPOVEDJO FRANCIJE: Tiste, ki so že dobili prvi odmerek AstraZenece, bodo drugič cepili s cepivom drugih proizvajalcev

Svet

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes posvarila, da ni dovolj informacij o menjavi cepiv proti covidu-19 med prvim in drugim odmerkom. Francija je namreč danes napovedala, da bodo mlajše, ki so že dobili prvi odmerek AstraZenece, drugič cepili s cepivom drugih proizvajalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ni dovolj podatkov, da bi lahko rekli, ali je možno kaj takega. Menjava cepiv ni nekaj, kar bi lahko priporočili," je dejala tiskovna predstavnica WHO Margaret Harris.

Čeprav trenutno še nimajo podatkov o varnosti kombiniranja različnih cepiv, pa so podali raziskovalno priporočilo, da se to razišče, da bi lažje razumeli, ali se lahko uporablja to strategijo ali ne.

Več kliničnih raziskav sicer že preučuje učinkovitost kombiniranja dveh tipov cepiva.

Francoski regulator je danes priporočil, da naj mlajše od 55 let, ki so že prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-18 družbe AstraZeneca, drugič cepijo s cepivom drugega proizvajalca. Zanje tako priporočajo, da kot drugi odmerek uporabijo cepivo Moderne ali Pfizerja. Za priporočilo so se odločili po redkih primerih pojava krvnih strdkov pri mlajših, ki so bili cepljeni z AstroZeneco.

Po oceni HAS to vpliva na okoli 533.000 ljudi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija