WHO POSODOBILA SMERNICE: Priporočila zaščitne maske, kjer ni možna varnostna razdalja

Svet

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes posodobila smernice glede nošenja zaščitnih mask med pandemijo koronavirusa. Po novem spodbujajo njihovo uporabo predvsem na krajih, ki so prenatrpani in ni možna varnostna razdalja med ljudmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem ko se virus še naprej širi po svetu, je WHO vendarle spremenila svoje stališče glede nošenja mask, kdaj naj se jih nosi in iz kakšnega materiala naj bodo. WHO je tako pozvala države, naj spodbujajo državljane, naj nosijo maske, kjer je možno širjenje koronavirusa in ni možno ohranjati varnostne razdalje, kot na primer na javnih prevoznih sredstvih, trgovinah in drugih zaprtih prostorih, je danes dejal vodja WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dodatno naj ljudje, starejši od 60 let in tisti s pridruženimi boleznimi, nosijo medicinske maske tudi na območjih, kjer je možno širjenje virusa med ožjimi skupinami in ko ni možno zagotavljati varnostne razdalje. Glede nemedicinskih mask priporočajo, da naj bodo te sestavljena iz najmanj treh plasti različnih materialov.

Tedros je še poudaril, da so maske le del uspešne strategije v boju za zajezitev pandemije. Opozoril je, da imajo lahko ljudje zaradi mask lažen občutek varnosti. Še vedno se jim zdita najbolj uspešni strategiji socialno distanciranje in higiena rok, obenem pa morajo države izvajati obširno testiranje.

WHO je bila sicer tarča kritik, ker v času vrhunca pandemije v Evropi ni priporočala uporabe zaščitnih mask, kar pa je povzročalo precej zmede v več državah, med njimi v Sloveniji, ki so nošnjo mask v zaprtih prostorih uvedle kot obvezno. Zaradi poznega odzivanja na pandemijo sta bila WHO in njen vodja Tedros deležna tudi ostrih kritik. Med najbolj glasnimi je bil ameriški predsednik Donald Trump.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija