WHO ODSVETUJE ODPOVEDOVANJE FESTIVALOV: To pa je razlog

Svet

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v petek odsvetovala odpovedovanje ali zamikanje poletnih festivalov zaradi opičjih koz. Število potrjenih okužb s tem virusom je doseglo 3200, virus pa so letos zaznali v 48 državah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na webinarju, ki je potekal na temo nevarnosti opičjih koz v povezavi s festivali in zabavami, je Amaia Artazcoz, tehnična uradnica WHO za masovne dogodke, dejala, da organizatorjem odsvetujejo odpovedovanje ali zamikanje poletnih festivalov.

Po podatkih WHO za območje Evrope, se bo to poletje znotraj tega območja odvilo prek 800 festivalov, kjer bo prišlo do tesnih stikov med ljudmi iz veliko različnih držav. Pri WHO zato pričakujejo, da bo na teh dogodkih prihajalo tudi do prenosov okužb, med drugim zaradi spolnih odnosov med obiskovalci.

A to ni zadosten razlog za odpovedovanje dogodkov, pravijo v WHO. Namesto tega pozivajo organizatorje festivalov naj izkoristijo priložnost, da obiskovalce seznanijo z nevarnostmi opičjih koz. Prav tako pa naj v primeru prenosov nemudoma ukrepajo in zaščitijo ogrožene skupine.

Med trenutnimi okužbami, ki se pojavljajo zunaj endemičnih območij bolezni v Srednji in Zahodni Afriki, prevladujejo okužbe pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. A pri WHO kljub temu svarijo pred označevanjem te bolezni za bolezen homoseksualcev, češ da ima to negativne učinke na omejevanje okužb.

Kljub temu pa v WHO pozivajo pripadnike skupnosti ljudi, pri katerih se pogosteje pojavljajo okužbe, naj bodo posebej pozorni na morebitne simptome. Te so ponavadi uvodoma podobni gripi, prihaja pa lahko tudi do zatekanja žlez in izpuščajev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  26 .06. 2022 ob  06: 59
zakaj ne raziščejo oz. podajo natančen podatek kdo ima največ teh "koz" CEPLJENI ali NEcepljeni?
manemebasat |  25 .06. 2022 ob  19: 17
Prekleti kriminalci in laznivci! Te “koze” so herpes zoster, ki so ga ljudje prejeli s cepivom. Banda gnusna!